Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Κινέζικος πίθηκος Βαμπίρ (Demosndulus rotundidus)

Πίθηκος Vampire
Άλλη κοινή ονομασία:Κινέζικος πίθηκος Βαμπίρ
Λατινική Ονομασία: Demosndulus rotundidus

Περιγραφή του δείγματος: Οι κινέζικοι πίθηκοι βαμπίρ είναι εξαιρετικά μοναδικοί και σπάνια είδη πιθήκων που τρέφονται με αίμα.
Υπάρχουν μόνο τρία γνωστά είδη πιθήκων βαμπίρ στον κόσμο που τρέφονται με αίμα: Ο κοινός πίθηκος βαμπίρ (Demosndulus rotundidus), οι πίθηκοι με τις τριχωτές ουρές Vampire (Dilphyllas equicaudata), και ο πίθηκος με την μακριά ουρά Vampire (Demoniaemus youngidus)

Και τα τρία είδη είναι ενδημικά στην Κίνα. Ζούνε στο
δικός τους περιβάλλον και είναι ιδιαίτερα ευφυής, χρησιμοποιούν απλά εργαλεία και φωνητικές επικοινωνίες, και έχουν περίπλοκες κοινωνικές δομές όπως και οι άλλες μαϊμούδες. Επίσης, είναι σαρκοφάγα. Στο φυσικό τους περιβάλλον βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας.

Και τα τρία γνωστά είδη πιθήκων βαμπίρ φαίνονται παρόμοια (τρέφονται με αίμα) και μοιράζονται έναν κοινό πρόγονο. Όλοι οι πίθηκοι βαμπίρ φτιάχνουν τις φωλιές τους που κρέμονται από τα δέντρα και είναι κατασκευασμένες από κλαδιά, άμμο, και το σάλιο τους, σε αντίθεση με οποιοδήποτε άλλο γνωστό είδος . Οι πίθηκοι βαμπίρ επίσης γνωστεί για τις μεγάλες φωλιές και πολύπλοκες αποικίες στα δέντρα


Ένα άλλο μοναδικό γεγονός είναι ότι τα πρόσωπα αυτών των πιθήκων βαμπίρ μοιάζουν κάπως με εκείνα των νυχτερίδων βαμπίρ. Οι πίθηκοι βαμπίρ έχουν ένα σύντομο, κωνικό ρύγχος χωρίς μύτη. Η κοινή μαϊμού βαμπίρ έχει επίσης εξειδικευμένους υπέρυθρους αισθητήρες στη μύτη της.

Ένα πυρήνας έχει βρεθεί στον εγκέφαλο των πιθήκων βαμπίρ που έχει μια παρόμοια θέση και είναι περίπου όπως ο υπέρυθρος πυρήνας των ευαίσθητων φιδιών. Έχουν μικρά αυτιά και μια μεσοπρόθεσμη έως μακροπρόθεσμη ουρά. Ο πίθηκος βαμπίρ τρέφεται κυρίως με το αίμα των θηλαστικών και των πτηνών. Τα μπροστινά δόντια τους είναι ευκρινείς και εξειδικευμένα για την κοπή σαν πιράνχας του Αμαζονίου. Το πεπτικό τους σύστημα επίσης ειδικεύεται κυρίως για την υγρή δίαιτα τους. Το σάλιο τους περιέχει μια ουσία, draculin, το οποίο εμποδίζει το αίμα του θύματος από θρόμβωση. Όταν δρα μόνο του, αυτό το πλάσμα τείνει να κάνει γύρους το θύμα του αντί να τους ρουφάει το αίμα όπως φαντάζονται οι περισσότεροι άνθρωποι. Παρ 'όλα αυτά, ως ομάδα, συντονίζουν τις προσπάθειες για κυνήγι και επιτίθενται φωνητικά και συστηματικά στο θήραμα.

Χρειάζονται αίμα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για να επιβιώσουν. Εάν δεν μπορούν να πάρουνε αίμα, τότε προσεγγίσει μια άλλη μαϊμού βαμπίρ, ενώ κουρνιάζουν, ζητώντας «μετάγγιση»  αίματος. Το αίμα ανταλλάσσονται στόμα-με-στόμα σε μια κίνηση που μοιάζει πολύ με το φιλί. Ο πίθηκος βαμπίρ μπορεί να ζήσει έως και 22 χρόνια στη φύση και έως 38 στην αιχμαλωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου