Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΥΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ




Η Δρ Helen Wallace, διευθύντρια της GeneWatch στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε: « Το κοινό θα συγκλονιστεί όταν μάθει ότι τα GM έντομα θα απελευθερωθούν στο περιβάλλον χωρίς οποιαδήποτε κατάλληλη εποπτεία."


Λονδίνο / Μόναχο Πέμπτη 8 Νοέμβριου του 2012: Μια ενημέρωση που δημοσιεύθηκε σήμερα από ομάδες δημοσίου συμφέροντος, τονίζει πως οι ρυθμιστικές αποφάσεις για τα
γενετικά τροποποιημένα έντομα στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, θα ωθούνται από τα συμφέροντα των εταιρειών.

Η ενημέρωση δείχνει πώς η επιχείρηση Oxitec βρετανικών βιοτεχνολογιών, έχει διεισδύσει στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε όλο τον κόσμο. Η εταιρεία έχει στενούς δεσμούς με την πολυεθνική εταιρεία φυτοφαρμάκων και σπόρων Syngenta. Η Oxitec έχει ήδη μεγάλης κλίμακας ανοικτές απελευθερώσεις κουνουπιών της GM στα νησιά Κέιμαν, τη Μαλαισία και τη Βραζιλία, και αναπτύσσει τα γεωργικά παράσιτα της GM μαζί με την Syngenta.

Τα σχέδια για την εμπορική αξιοποίηση των GM εντόμων θα οδηγούσε σε πολλά εκατομμύρια εντόμων της GM που θα απελευθερωθούν στους τομείς των συγκομιδών, συμπεριλαμβανομένων των ελιών, των ντοματών, των εσπεριδοειδών, των λάχανων και του βαμβακιού. Στο μέλλον, οποιαδήποτε είδη εντόμων θα τροποποιούνται γενετικά.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) έχει επισημανθεί ως ένα από τα πολλά παραδείγματα που δείχνουν πώς οργανώνει η βιομηχανία την επιρροή της.

Η ομάδα εργασίας εντόμων EFSA´s GM, η οποία ιδρύθηκε για να αναπτύξει κατευθυντήριες γραμμές για την αξιολόγηση του κινδύνου των γενετικά τροποποιημένων εντόμων, θα υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένων των εμπειρογνωμόνων για τις συνδέσεις με την Oxitec, που μόνο εν μέρει δήλωσαν τα συμφέροντά τους.

Το σχέδιο καθοδήγησης για την αξιολόγηση του κινδύνου των γενετικά τροποποιημένων εντόμων παρουσιάζει ορισμένες σημαντικές ελλείψεις: για παράδειγμα, δεν εξέτασαν τις επιπτώσεις των γενετικά τροποποιημένων εντόμων στην τροφική αλυσίδα. Τα έντομα της GM της Oxitec κατασκευάζονται γενετικά για να πεθάνουν ως επί το πλείστον στο στάδιο της προνύμφης, έτσι οι νεκρές προνύμφες GM θα εισέλθουν στην τροφική αλυσίδα στις εσωτερικές καλλιέργειες τροφίμων, όπως λάχανα ελιές, και ντομάτες.

Τα ζωντανά έντομα GM θα μπορούσαν επίσης να μεταφερθούν στις συγκομιδές και σε άλλα αγροκτήματα ή διαφορετικές χώρες. Η EFSA έχει αποκλείσει οποιαδήποτε εξέταση αυτών των σημαντικών θεμάτων στην καθοδήγηση του σχεδίου τους. Πολλά άλλα επίσης ζητήματα δεν αντιμετωπίζονται κατάλληλα.



ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου