Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Ένα απλό πείραμα δείχνει γιατί η βιολογική καλλιέργεια είναι καλύτερη

Η Ελίζα, μια μικρή μαθήτρια στις ΗΠΑ, έκανε για το μάθημα της φυτολογίας ένα ενδιαφέρον πείραμα το οποίο για μια ακόμη φορά δείχνει ότι υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ βιολογικών και συμβατικών φρούτων και λαχανικών.


Για την παρουσίασή της, η Ελίζα αγόρασε 3 διαφορετικές γλυκοπατάτες: μια συμβατική πατάτα, μια δήθεν βιολογική πατάτα από το ίδιο σούπερ μάρκετ, και μια πατάτα από πιστοποιημένη βιολογική αγορά.


Μετά έβαλε τις πατάτες σε μεγάλες κούπες με νερό, και περίμενε να δει πόσο καιρό θα έπαιρνε για κάθε μία να πετάξει βλαστούς και φύλλα. Τα αποτελέσματα;

Μετά από δύο περιόδους τριών εβδομάδων (χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικές πατάτες), η συμβατική απέτυχε εντελώς να βγάλει βλαστούς, ενώ η υποτιθέμενη βιολογική πατάτα ανέπτυξε
μικρά φύλλα σε ένα μήνα. Δεν αποτελεί έκπληξη, ότι η βιολογική πατάτα από την αγορά των βιολογικών τροφίμων έβγαλε πολύ μεγάλα βλαστάρια και φύλλα σε μία μόνο εβδομάδα.

Η Ελίζα ανακάλυψε ότι οι συμβατικές πατάτες ψεκάζονται με το φυτοφάρμακο που λέγεταιchlorpropham. Η χημική ουσία ψεκάζεται επίσης στα μούρα, στα καρότα, στο σπανάκι, στα κρεμμύδια, στις ντομάτες, στα τεύτλα, και στα μούρα cranberries.

Σύμφωνα με το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Διαχείρισης Φυτοφαρμάκων (Pesticide Management Education Program): το Chlorpropham είναι μέτρια τοξικό στην κατάποση. Μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των οφθαλμών ή του δέρματος. Ανάμεσα στα συμπτώματα της δηλητηρίασης σε πειραματόζωα έχουν συμπεριληφθεί η νωθρότητα, η έλλειψη συντονισμού, ρινορραγίες, πρησμένα μάτια, δάκρυα με αίμα, δυσκολία στην αναπνοή, κατάπτωση, δυσκολία στην ούρηση, υψηλός πυρετός, και θάνατος. Η νεκροψία των ζώων έδειξε φλεγμονή του στομάχου και της επένδυσης του εντέρου, συμφόρηση του εγκεφάλου, των πνευμόνων και άλλων οργάνων, και εκφυλιστικές αλλαγές στους νεφρούς και στο ήπαρ.

Περιττό να αναφερθεί, ότι δεν είναι καλό να καταναλώνονται καθόλου φυτοφάρμακα. Αφού αυτά είναι βλαβερές χημικές ουσίες που διακινδυνεύουν την υγεία των ανθρώπων, των ζώων και των εντόμων – και οδηγούν στην καταστροφή του οικοσυστήματός μέσω και της δηλητηρίασης των μελισσών, οι οποίες είναι πολύ σημαντικοί και αναγκαίοι επικονιαστές. Επίσης τα φυτοφάρμακα έχει βρεθεί ότι συμβάλλουν στην κρίση παχυσαρκίας που σαρώνει σήμερα τον κόσμο.

Το ερώτημα λοιπόν είναι: Ποια πατάτα θα θέλατε να φάτε;


Πηγή: http://www.awakengr.com/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου