Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

BBC: «Πώς και γιατί θα αλλάξει νόμισμα η Ελλάδα»
Με αυτό τον τίτλο το BBC προαναγγέλλει την έξοδο της χώρας μας από το ευρώ, ανάλογα με το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής. Θα είναι η δραχμή εκείνη που θα επιστρέψει; Ή θα ονομαστεί αλλιώς ο...
διάδοχος του ευρω; Πόσο εύκολο είναι να τυπωθεί νέο χρήμα; Πόσο καιρό χρειάζεται και ποια είναι η διαδικασία; Το BBC δίνει τις απαντήσεις...
«Η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα μπορεί να σημαίνει ότι η χώρα θα φύγει οριστικά από την ευρωζώνη. Αν αυτό συμβεί, πως θα γίνει η εισαγωγή του νέου νομίσματος;» ξεκινά το κείμενο του BBC και στη συνέχεια εξηγεί τη διαδικασία που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση για να επαναφέρει στους Έλληνες τη δραχμή!

«Οι Έλληνες ψηφοφόροι μπορεί να παραδώσουν την εξουσία σε αντιμνημονιακά κόμματα, που θέλουν να καταργήσουν τη συμφωνία διάσωσης, η οποία διασφαλίζει την καταβολή ζωτικής σημασίας κεφαλαίων για την Ελλάδα.

Αυτό, θα φέρει την Ελλάδα πιο κοντά σε μια πιθανή έξοδο από το ευρώ. Οπότε, πως θα μπορούσε ένα νέο νόμισμα όπως η δραχμή να επανέλθει;

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να παράξει αρκετά χαρτονομίσματα για να αντικαταστήσει αυτά που χρησιμοποιούνται τώρα στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να αποτρέψει συνωστισμό στις τράπεζες.

Θα πρέπει (το νέο νόμισμα) να μπει σε μια αργία και να υπάρξει μια ενδιάμεση φάση ανάμεσα στα δυο νομίσματα.

Οι προετοιμασίες θα ήταν ιδανικό να γίνουν μυστικά», λέει ο Τζόναθαν Λόινες, επικεφαλής οικονομολόγος του Capitan Economics στην Ευρώπη.

«Αν η Ελλάδα πρόκειται να αλλάξει νόμισμα, θα πρέπει να επιβληθούν κάποιοι έλεγχοι κεφαλαίων, από τη στιγμή που θα ανακοινωθεί η αλλαγή. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν αναλήψεις συγκεκριμένων ποσών, έτσι μπορεί να διατηρηθεί μια τάξη και να αποφευχθεί ο συνωστισμός στις τράπεζες.

Μετά, θα υπάρξει μια κάποιου είδους αργία για το δημόσιο, κατά την οποία οι τράπεζες και οι αγορές θα είναι κλειστές. Θα προηγηθεί μια περίοδος πριν από το νέο νόμισμα, κατά την οποία οι Έλληνες θα μπορούν να πληρώνουν ηλεκτρονικά ή με μικρής αξίας ευρώ έως ότου το νέο νόμισμα να είναι διαθέσιμο».

Σε κάποιο σημείο και αφού τα... παλιά ευρώ έχουν αντικατασταθεί από το νέο νόμισμα, οι έλεγχοι στις τράπεζες θα πρέπει να αρθούν και να γίνει σημαντική υποτίμηση του νομίσματος που θα διαδεχτεί το ευρώ.

Ό,τι είναι να γίνει, πάντως, χρειάζεται προετοιμασία. «Πρέπει να σκεφτείτε την προετοιμασία ειδικού χαρτιού για τα τραπεζογραμμάτια, που να ενσωματώνει χαρακτηριστικά ασφαλείας, το σχεδιασμό τους και τελικά την εκτύπωση. Δε μπορεί να γίνει σε μια νύχτα», τόνισε από την πλευρά του ο διευθυντής μάρκετινγκ της De La Rue, Ρομπ Χάτσινσον.

Αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει τις εικασίες πως η συγκεκριμένη εταιρία έχει καταρτίσει σχέδιο για την παραγωγή νέας δραχμής. Εξήγησε όμως ότι η όλη διαδικασία θα χρειαστεί μήνες.

Τελικά, όμως, πόσο... νέο μπορεί να είναι το καινούργιο νόμισμα της Ελλάδας; Όλοι συζητούν για τη δραχμή. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά τα ίδια χαρτονομίσματα; «Τα περισσότερα έχουν καεί» λέει ο Τόμας Χόκενχουλ του Βρετανικού Μουσείου.

«Αν οι αρχικές πλάκες εκτύπωσης της δραχμής υπήρχαν ακόμα, θα μπορούσε να είναι απλή διαδικασία να αλλάξουν οι ημερομηνίες και να χρησιμοποιηθεί η ίδια μηχανή», λέει. Όσο για τα νομίσματα; Μάλλον περνούν στη λήθη: το κόστος για την παραγωγή νομισμάτων είναι μεγαλύτερο από να εκτυπωθούν χαρτονομίσματα εξαιτίας του μετάλλου», λέει ο κ. Χόκενχουλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου