Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Σύντομα θα αποθηκεύουμε τα αρχεία μας σε γυαλί




Θα μπορεί να διατηρεί άθικτα τα δεδομένα μας για εκατομμύρια χρόνια

Η Hitachi ανέπτυξε ένα μέσο αποθήκευσης βασισμένο σε γυαλί το οποίο διαθέτει αυξημένη αντοχή στην ζέστη αλλά και στο νερό και σύμφωνα με τους επιστήμονες θα μπορεί να διατηρεί τα δεδομένα μας άθικτα για εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια!


Το ερευνητικό εργαστήριο της εταιρείας πειραματιζόταν επάνω σε μια μέθοδο για χάραγμα ψηφιακών δεδομένων με laser σε σκληρό γυαλί χαλαζία, με πυκνότητα μάλιστα που ξεπερνά κατά πολύ αυτή των CD. Τα δεδομένα χαράσσονται σε τέσσερα διαφορετικά στρώματα στο γυαλί χρησιμοποιώντας διαφορετικά σημεία εστίασης και μπορούν να διαβαστούν με μικροσκόπιο.

Σκοπός τους ήταν η αναζήτηση μιας μεθόδου για αποθήκευση δεδομένων που μπορεί να αντέξει ακόμα και χιλιάδες χρόνια. «Ο όγκος των δεδομένων που δημιουργείται κάθε μέρα είναι εντυπωσιακός, αλλά από την άποψη της διατήρησης του για τις επόμενες γενιές δεν έχουμε βελτιωθεί καθόλου από την εποχή που χαράσσαμε επιγραφές στις πέτρες» δήλωσε ο ερευνητής Kazuyoshi Torri. «Η πιθανότητα απώλειας δεδομένων στην πραγματικότητα έχει αυξηθεί, αφού η διάρκεια ζωής των CD και των σκληρών δίσκων περιορίζεται σε μερικές δεκαετίες, έναν αιώνα το πολύ.»

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών για την αντοχή του γυαλιού, τα δείγματα άντεξαν μια ταχεία δοκιμή γήρανσης σε θερμοκρασία 2000 βαθμών Κελσίου χωρίς καμία απώλεια δεδομένων, γεγονός που κρίνεται εξαιρετικά εντυπωσιακό από τους ερευνητές.

«Αρχικά αυτή η τεχνολογία θα προορίζεται για εταιρείες που έχουν μεγάλες ποσότητες σημαντικών δεδομένων που θέλουν να διατηρήσουν και όχι για ιδιώτες» είπε ο Tomiko Kinoshita, εκπρόσωπος του κύριου ερευνητικού εργαστηρίου της Hitachi. Τόνισε ακόμα πως η νέα τεχνολογία θα είναι ιδανική για την αποθήκευση «ιστορικά σημαντικών στοιχείων όπως πολιτιστικών αντικειμένων, δημοσίων εγγράφων καθώς και έγγραφα ή στοιχεία που θέλουν να αφήσουν οι πολίτες στις επόμενες γενιές.»

Το εργαστήριο υπολογίζει πως θα χρειαστεί τουλάχιστον τρία χρόνια ακόμα προκειμένου να εμπορευματοποιήσει την τεχνολογία αυτή, αλλά προς το παρόν σχεδιάζει ένα σύστημα όπου οι πελάτες της θα μπορούν να στέλνουν τα αρχεία τους στην Hitachi προκειμένου να κωδικοποιηθούν.

Η Hitachi ανέπτυξε αυτήν την τεχνολογία με την βοήθεια του ερευνητικού εργαστηρίου του Πανεπιστημίου του Kyoto.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου