Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Ολική έκλειψη Ηλίου τον Νοέμβριο




Σχεδόν μία φορά τον χρόνο, σε διάφορα μέρη της υφηλίου, συμβαίνει ένα φαινόμενο μοναδικής αστρονομικής ομορφιάς, αυτό ονομάζεται ολική έκλειψη Ηλίου.

Το φαινόμενο αυτό από την πρώτη στιγμή που ο άνθρωπος γύρισε τα μάτια του στον ουρανό, τον έκανε να το
παρατηρεί με δέος – φόβο – συγκίνηση και
πολλά άλλα συναισθήματα τα οποία δεν μπορούν σίγουρα να παρουσιαστούν σε μερικές γραμμές ενός άρθρου.

Από το 1999 και μετά στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη άνθιση στον τομέα των κυνηγών εκλείψεων, ερασιτεχνών και επαγγελματιών αστρονόμων οι οποίοι ακολουθούν το μονοπάτι της ολικότητας όπου αυτή και εάν είναι πάνω στην Γη, από το μικρό Ελληνικό νησί Καστελόριζο μέχρι την μακρινή Αυστραλία και την νήσο του Πάσχα.

Φέτος η ομάδα H.E.L.I.O.S. (Ελληνική Ομάδα για την Παρατήρηση και Καταγραφή Ολικών Εκλείψεων Ηλίου) που αποτελείτε από πολλούς ερασιτέχνες αστρονόμους αλλά και επαγγελματίες διοργανώνει αποστολή, κάτω από την καθοδήγηση του Τομέα Ηλιακών Παρατηρήσεων του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας hellas-astro.gr , για την παρατήρηση και καταγραφή του φαινομένου από την μακρινή Αυστραλία
.

Κατά την διάρκεια του φαινομένου η Σελήνη θα περάσει μπροστά από τον Ήλιο καλύπτοντας τον τελείως, το αποτέλεσμα αυτού είναι ότι γίνεται ορατό σε εμάς το εξωτερικό στρώμα της Ηλιακής Ατμόσφαιρας το οποίο έχει μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον καθώς από αυτό εξαρτάτε ο Διαστημικός Καιρός (τηλεπικοινωνίες – διαστημικές αποστολές – συστήματα GPS κλπ).

Οι μετρήσεις της ομάδας H.E.L.I.O.S θα βοηθήσουν στον τομέα της πρόβλεψης της Ηλιακής Δραστηριότητας στο άμεσο μέλλοv


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου