Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Η ζωή μας σε 100 χρόνια





Παρατηρώντας την εντυπωσιακή άνεση με την οποία μικρά παιδιά χειρίζονται τα νέα τεχνολογικά μέσα και την ταχύτητα με την οποία τα μέσα αυτά εξελίσσονται αντιλαμβανόμαστε μόνο μέρος την συνολικής εικόνας του πώς θα είναι ο κόσμος σε 100 χρόνια από σήμερα. Ποιος μπορεί πραγματικά, όμως, να ξέρει;

Κανένας πραγματικά, είναι η πιο λογική απάντηση. Όμως πολύ-πολύ κοντά σε τέτοιες προβλέψεις βρίσκονται οι μελλοντολόγοι. Προσοχή: Δεν έχουν καμία σχέση με αστρολόγους και μέντιουμ. Πρόκειται για
έγκριτους επιστήμονες (φυσικούς, βιολόγους, κοινωνιολόγους) που ασχολούνται με την εξέλιξη της κοινωνίας, της ανθρώπινης ζωής και της γης γενικότερα, βασιζόμενοι αποκλειστικά σε επιστημονικά δεδομένα. Σύμφωνα με δικά τους δημοσιεύματα, σε επιστημονικά περιοδικά, δείτε πώς μπορεί να είναι ο κόσμος σε 100 χρόνια από σήμερα.

Ενσωματωμένοι υπολογιστές. Θεωρήστε δεδομένο, σύμφωνα με τους μελλοντολόγους Ian Pearson και Patrick Tucker, ότι μέχρι το 2050 στο ανθρώπινο σώμα θα υπάρχουν ενσωματωμένοι υπολογιστές, τουλάχιστον σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, και μέχρι το 2075 οι περισσότεροι κάτοικοι του αναπτυγμένου κόσμου θα έχουν κάποια μορφή «μηχανής» ενσωματωμένη στους εγκεφάλους τους προκειμένου να λειτουργούν ταχύτερα και να μοιράζονται σκέψεις σε μορφή αρχείων.


Υπεράνθρωπες ιδιοφυΐες. Η εξέλιξη της γενετικής και της ρομποτικής μηχανικής θα δημιουργήσει ανθρώπους ιδιοφυΐες που θα ζουν αιώνια. Σας ακούγεται υπερβολικό; Είναι βέβαιο ότι θα υπάρχει η δυνατότητα να επηρεάζονται ηλεκτρικά νευρώνες του εγκεφάλου για να αυξάνεται η νοημοσύνη του ανθρώπου, ενώ με την βοήθεια της γενετικής το ανθρώπινο σώμα θα μπορεί να συντηρείται για πολλά-πολλά χρόνια. Έτσι, ο θάνατος θα αποτελεί πλέον… επιλογή.

Επικοινωνία μέσω διαβίβασης σκέψης. Η μετάδοση σκέψης, καθώς και άλλες μορφές «ενίσχυσης» του ανθρώπινου εγκεφάλου, θεωρείται δεδομένη από τους επιστήμονες. Λένε, μάλιστα, ότι θα γίνεται τόσο απλά όσο όταν αποθηκεύουμε αρχεία σε ένα memory stick και τα μεταφέρουμε σε έναν άλλον υπολογιστή. Ονομάζουν την διαδικασία αυτήν «συνθετική τηλεπάθεια» και μεταφράζουν την «επικοινωνία» ως ηλεκτρικά σήματα –όχι λέξεις.

Ένα παγκόσμιο νόμισμα. Σύμφωνα με τους μελλοντολόγους είναι πάρα πολύ πιθανό να δημιουργηθεί ένα ηλεκτρονικό νόμισμα το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιείται οπουδήποτε. Λένε, μάλιστα, ότι λίγα θα είναι τα τοπικά νομίσματα μέχρι τα μέσα του αιώνα, ενώ σταδιακά θα εξαλειφθούν και αυτά.

 


Πυρηνική τήξη και εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Πυρηνική τήξη συμβαίνει όταν ελαφριοί «πυρήνες» (π.χ. ισότοπα υδρογόνου) ενώνονται σε βαρύτερους με ταυτόχρονη απελευθέρωση ενέργειας (τέτοιες αντιδράσεις συμβαίνουν συνέχεια στον Ήλιο, αλλά και σε θερμοπυρηνικούς αντιδραστήρες). Προς το παρόν τέτοιοι θερμοπυρηνικοί αντιδραστήρες (όπως ένας στο Πρίνστον των Η.Π.Α.) βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο, οπότε δε μπορούμε ακόμα να γνωρίζουμε πότε και με ποιον τρόπο θα προσφέρουν εκμεταλλεύσιμα ποσά ενέργειας. Αυτό που θεωρούν, όμως, οι επιστήμονες πιθανό είναι ότι θα αυξηθούν τρομερά οι δυνατότητες που θα μας δίνουν η ηλιακή ενέργεια και το αέριο από σχιστόλιθο.

Θα υπάρξουν τρεις μόνο γλώσσες στον κόσμο: Αγγλικά, Ισπανικά και Μανταρίνικα (Κινέζικα). Η τάση είναι αυτή και σύμφωνα με τους επιστήμονες μελλοντολόγους οι υπόλοιπες γλώσσες δεν έχουν καμία ελπίδα να επιβιώσουν στον χρόνο. Δεν είναι τυχαίο, λένε, ότι πολλές γλώσσες μειονοτήτων έχουν ήδη εξαφανιστεί, ενώ το γεγονός ότι όλοι οι μορφωμένοι του πλανήτη μιλάνε τουλάχιστον μία από τις παραπάνω γλώσσες θα βοηθήσει προς αυτή την οδό.

Το ταξίδι στο διάστημα θα είναι παιχνιδάκι. Σε αυτό συμφωνούν οι περισσότεροι μελλοντολόγοι, οι οποίοι πιστεύουν ότι στο διάστημα θα δημιουργηθούν νέα τουριστικά θέρετρα, αν και δύσκολα θα μπορούν να βρεθούν σε αυτά οι λιγότεροι ευκατάστατοι.


Οι έρημοι θα γίνουν τροπικά δάση. Πολύ πιθανό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αφού ήδη πρωτοπόρες ομάδες αρχιτεκτόνων και μηχανικών, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχεδιάζουν την δημιουργία τεράστιων θερμοκηπίων σε ερήμους, όπως η Σαχάρα, προκειμένου, με την χρήση νέων τεχνολογιών, να παραχθεί τροφή, ενέργεια και νερό. Στα θερμοκήπια αυτά θα χρησιμοποιείται θαλασσινό νερό, το οποίο θα μετατρέπεται σε πόσιμο, και έτσι θα δημιουργηθούν καλλιέργειες. Στις δοκιμαστικές εγκαταστάσεις του Sahara Forest Project, που λειτουργούν ήδη πιλοτικά στο Κατάρ αυτή τη στιγμή παράγονται μαρούλια, πιπεριές, αγγούρια και ντομάτες. Επιπλέον, στην ίδια περιοχή πρόκειται τα επόμενα χρόνια να δημιουργηθεί ένα τεράστιο πάρκο ηλιακών συλλεκτών που θα μπορούσε να τροφοδοτεί με ρεύμα ολόκληρη την Ευρώπη.

Πηγή τροφής οι ωκεανοί. Από τις πιο βέβαιες εξελίξεις του μέλλοντος είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, καθώς αν ο παγκόσμιος πληθυσμός συνεχίσει να αυξάνεται με τους ίδιους ρυθμούς θα φτάσει τα δέκα δισεκατομμύρια. Αυτό που δεν θα φτάνει, όμως, θα είναι η τροφή. Έτσι, στους ωκεανούς θα εκτρέφονται ψάρια, ενώ μέσω των φυκιών, που θα τροποποιούνται γενετικά για να απελευθερώνουν φρέσκο νερό, θα «ποτίζονται» οι πληθυσμοί που θα διψούν. Ήδη η γεωργία φυκιών εξετάζεται ως πηγή ανανεώσιμης ενέργειας.

Θα μπορούμε να ελέγξουμε τον καιρό. Τουλάχιστον θα επιχειρήσουμε να το κάνουμε, λένε οι επιστήμονες, οι οποίοι είναι βέβαιοι ότι θα αναπτυχθεί σχετική τεχνολογία που θα κατευθύνει ανεμοστρόβιλους, θα προκαλεί βροχή κ.ο.κ. Άλλωστε, εξαιτίας των έντονων κλιματικών αλλαγών τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες έρευνες διεξάγονται προκειμένου να κατανοηθεί καλύτερα πώς «λειτουργεί» ο καιρός. Επειδή, όμως, τα τεχνολογικά μέσα για να ελέγχεται ο καιρός θα είναι αρκετά ακριβά, το πιθανότερο είναι ότι θα επιστρατεύονται μόνο όταν θα χρειάζεται να αποφευχθεί κάποια σοβαρή φυσική καταστροφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου