Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Οι ιδιώτες κατακτούν το Διάστημα


Γραφική απεικόνιση του διαστημόπλοιου «Dragon» της ιδιωτικής εταιρείας SpaceX


Ο πύραυλος Falcon 9, που αναμένεται να εκτοξευτεί σήμερα, θα μεταφέρει το διαστημόπλοιο «Dragon». Αποστολή του δεύτερου είναι να προμηθεύσει τρόφιμα και εξοπλισμό στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η SpaceX ανήκει στον Ελον Μασκ, ιδρυτή της γνωστής υπηρεσίας ηλεκτρονικών πληρωμών PayPal


Γραφική απεικόνιση του διαστημόπλοιου «Dragon» της ιδιωτικής εταιρείας SpaceX
Μια νέα εποχή για τις ιδιωτικές εταιρείες Διαστήματος ανοίγει σήμερα, εάν όλα πάνε καλά φυσικά, με την εκτόξευση του πυραύλου Falcon 9 της εταιρείας SpaceX του ιδρυτή της γνωστής υπηρεσίας ηλεκτρονικών πληρωμών PayPal, Ελον Μασκ. Η αποστολή του πυραύλου θα είναι να μεταφέρει το διαμάντι της εταιρείας, το διαστημόπλοιο «Dragon» στο Διάστημα.

Στη συνέχεια αυτό θα κατευθυνθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), μεταφέροντας προμήθειες για τους αστροναύτες (υγρό αλάτι και πιπέρι, τορτίγιες και αναψυκτικά), αλλά και τον κατάλληλο εξοπλισμό ούτως ώστε να προχωρήσουν τα σχέδια της NASA για την ανάπτυξη μικροσκοπικών «μπαλονιών» σε μέγεθος κυττάρων του αίματος, τα οποία θα μεταφέρουν αντικαρκινικά φάρμακα κατευθείαν στους όγκους.

Τα «μπαλόνια» αυτά πρέπει να δοκιμαστούν σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας για να δουν οι ειδικοί εάν είναι αποτελεσματικά. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η αποστολή αυτή θα είναι μη επανδρωμένη και έτσι όταν το «Dragon» φτάσει σε κοντινή απόσταση από τον ISS, η πρόσδεση θα γίνει με τη βοήθεια των οργάνων του Σταθμού και το ξεφόρτωμα θα κάνει το πλήρωμα του ISS.
Ο Ελον Μασκ, ιδιοκτήτης της ιδιωτικής εταιρείας SpaceX
Ο Ελον Μασκ, ιδιοκτήτης της ιδιωτικής εταιρείας SpaceX

Η SpaceX είναι μια από τις εταιρείες που κατάφεραν να κλείσουν συμβόλαιο με τη NASA, ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και καλούνται να καλύψουν το κενό που αφήνει πίσω της η απόσυρση των διαστημικών λεωφορείων από την Αμερικανική Εταιρεία Διαστήματος. Ο πύραυλος που έχει καταφέρει να κατασκευάσει, ο ύψους 60 μέτρων Falcon 9, είναι σύμφωνα με τους ειδικούς, μακράν το πιο φθηνό μέσο μέχρι σήμερα για να φτάσει κάποιος στο Διάστημα (κόστισε συνολικά 62 εκατομμύρια δολάρια), ενώ θεωρείται σαφέστατα πιο ασφαλές από τα διαστημικά λεωφορεία.

Επιπλέον το γεγονός ότι το «Dragon» έχει τη δυνατότητα να ξαναγυρίζει στη Γη και να μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί (εάν πάνε όλα όπως τα έχει σκεφτεί ο κατασκευαστής του και οι ζημιές κατά την προσθαλάσσωση δεν είναι υπερβολικές) σίγουρα θα αυξήσει το περιθώριο κέρδους της επιχείρησής του. Μάλιστα όπως τόνισε σε σχετικές δηλώσεις του για το θέμα ο ίδιος ο Μασκ: «Εάν δεν είναι επαναχρησιμοποιήσιμο, θα το θεωρήσω αποτυχία».

Πρωτιά

Ετσι λοιπόν εάν τελικά το «Dragon» φτάσει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, θα γίνει το πρώτο ιδιωτικό διαστημόπλοιο που έχει κάνει κάτι τέτοιο, ανοίγοντας τον δρόμο προς το Διάστημα και στις υπόλοιπες ιδιωτικές εταιρείες, όπως η Virgin Galactic του Ρίτσαρντ Μπράνσον, η εταιρεία του Πολ Αλεν, του συνιδρυτή της Microsoft που κατασκευάζει το γιγαντιαίο αεροπλάνο «Stratolaunch».

Μάλιστα ο ανταγωνισμός μεταξύ γνωστών δισεκατομμυριούχων για την ανάπτυξη συστημάτων για την εξερεύνηση του διαστήματος το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να γίνεται ιδιαίτερα έντονος, καθώς εκτός από τον Μασκ, το Μπράνσον και τον Αλεν, ενδιαφέρον για να μπουν στο παιχνίδι έχουν εκδηλώσει επίσης οι ιδρυτές της Google, αλλά και ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος.

 
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΕΩΣ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΓΗ

Βήμα προς βήμα η αποστολή στον ISS

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί για τον σχεδιασμό της αποστολής του Falcon 9 και του «Dragon» η εκτόξευση θα γίνει από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στις 11:55 σήμερα. Τρία λεπτά αργότερα ο κύριος κινητήρας του πυραύλου εκτόξευσης θα σταματήσει να λειτουργεί.
Το δεύτερο επίπεδο του πυραύλου θα διαχωριστεί από το πρώτο και παράλληλα θα ενεργοποιηθούν οι κινητήρες του, αφήνοντας το πρώτο επίπεδο να πέσει πίσω στη Γη. Επειτα από 6 λεπτά περίπου το «Dragon» αποσυνδέεται πλήρως από τον πύραυλο και μπαίνει σε τροχιά, ενεργοποιώντας τους ηλιακούς συλλέκτες που θα του παρέχουν ενέργεια για τις επόμενες κινήσεις του. Εν συνεχεία παραμένει σε τροχιά για να διενεργηθούν έλεγχοι στο σύστημα πλοήγησής του και στα συστήματα ασφαλείας του.

Την τρίτη μέρα μετά την εκτόξευση, το «Dragon» θα περάσει 1,5 χιλιόμετρο κάτω από τον ISS και θα αρχίσει η επικοινωνία. Την επόμενη ημέρα το «Dragon »φτάνει στα 10 μέτρα απόσταση από τον ISS και το πλήρωμα του Σταθμού συνδέει το «Dragon» στο κυρίως σώμα του ISS με τη χρήση του ρομποτικού βραχίονα του Σταθμού. Για 18 ημέρες παραμένουν συνδεδεμένα. Μετά απελευθερώνεται από τον ISS και ενεργοποιούνται οι προωθητήρες του. Υστερα από 4 ώρες εισέρχεται στην ατμόσφαιρα της Γης και εν συνεχεία προσθαλασσώνεται με τη βοήθεια τριών αλεξίπτωτων στον Ειρηνικό Ωκεανό.


ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

Κούρσα με στόχο... αστρονομικά κέρδη

Πέρα από τον Ελον Μασκ, υπάρχουν αρκετοί δισεκατομμυριούχοι που βλέπουν το Διάστημα ως μια επικερδή επένδυση. Αυτό φαίνεται εξάλλου και από το γεγονός ότι αρκετοί που συμμετείχαν στην ανάπτυξη του Διαδικτύου και τη μετατροπή του σε ένα οικονομικό και πολιτιστικό φαινόμενο, έχουν θέση και στην επόμενη ημέρα των αποστολών στο Διάστημα.

Για παράδειγμα, η Google σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει έρευνες για το πώς μπορούμε να κάνουμε εξορύξεις σε αστεροειδείς, ενώ ο Τζεφ Μπέζος της Amazon κατασκευάζει ένα «διαστημικό λιμάνι» στο Τέξας με σκοπό να κερδίσει και αυτός, όπως ο Ελον Μασκ, ένα συμβόλαιο με τη NASA για την ανάπτυξη τεχνολογίας.

Ο Πολ Αλεν, συνιδρυτής της Microsoft έχει προσλάβει τον αεροναυπηγό Μπαρτ Ρουτάν, για να του κατασκευάσει το γιγαντιαίο αεροπλάνο Stratolaunch, το οποίο από το 2015 θα μεταφέρει μικρότερα διαστημόπλοια στη στρατόσφαιρα διευκολύνοντας έτσι την εκτόξευσή τους.
Ρ. Μπράνσον

Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι ο Ρουτάν είναι ο ίδιος άνθρωπος που σχεδίασε για τον Ρίτσαρντ Μπράνσον το SpaceShipOne, το οποίο είναι ο πρώτος ιδιωτικός πύραυλος που έφτασε στο Διάστημα και ξαναγύρισε στη Γη.

Το κόστος του SpaceShipOne ήταν περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια, όμως παρά ταύτα ο Ρουτάν συνεργάζεται και πάλι με τον Μπράνσον στον σχεδιασμό του SpaceShipTwo, που από τον επόμενο χρόνο εάν όλα πάνε καλά, θα αποτελεί το πρώτο τουριστικό μέσο για το Διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου