Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Κινέζοι φυσικοί σπάνε το.... ρεκόρ τηλεμεταφοράς...




Δεν είμαστε στο επίπεδο της τηλεμεταφοράς όπως στο  «Star Trek», όσοι θυμούνται,
αλλά το επίτευγμα αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για την επιστήμη  προς τα εμπρός στον τομέα της κβαντικής κρυπτογραφίας.
Ναι, η τηλεμεταφορά είναι πραγματική..
Χρησιμοποιώντας ένα ισχυρό λέιζερ και οπτικές για να χειραγωγήσουν  φωτόνια,
ή μονάδες  φωτός, οι ερευνητές στην Κίνα έθεσαν ένα στόχο για την τηλεμεταφορά ενός φωτονίου πάνω από 16 χλμ, και το είχαν καταφέρει το 2010.

Τώρα, μια διαφορετική ομάδα από φυσικούς στο ΠανεπιστήμιοΕπιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας στη Σαγκάη, αναφέρει ότι έχει καταρρεύσει αυτό το ρεκόρ, και ισχυρίζονται ότι έχουν στείλει ένα φωτόνιο πάνω από 97 χλμ.
Η Κβαντική τηλεμεταφορά, από το 1997, είναι λίγο διαφορετική από αυτό που βλέπουμε στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Θεωρείται «ένα από τα ιερά δισκοπότηρα της κβαντικής επιστημονικής φυσικής». Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, η  τηλεμεταφορά είναι η ικανότητα να κινείται κατ ' ουσίαν ένα αντικείμενο από το ένα μέρος στο άλλο χωρίς να διανύσει τον ενδιάμεσο χώρο.
Το  Forbes  δίνει μια άλλη  εξήγηση, το πραγματικό αντικείμενο δεν κινείται από το σημείο Α στο σημείο Β. Αντίθετα, το μακρινό φωτόνιο αντανακλά τις πληροφορίες που περιέχονται από το αρχικό φωτόνιο, ουσιαστικά δημιουργείτε ένα πανομοιότυπο δίδυμο αντικείμενο στον χώρο…!!!

Η μεγαλύτερη επιτυχία για την ομάδα δεν είναι απαραίτητα η απόσταση που διένυσε το ταξίδι των δεδομένων, αλλά η μέθοδος που χρησιμοποιείται για την αξιοποίηση του 1,3-watt ακτίνα λέιζερ που μεταφέρει. Όσο περισσότερο μια ακτίνα φωτός ταξιδεύει, τόσο περισσότερο απλώνεται, προκαλώντας το φωτόνιο να χάσει τις  πληροφορίες και το ίχνος της πορείας του.

  

Για να διατηρήσουν την ακτίνα στο στόχο, οι ερευνητές δημιούργησαν μια τεχνική που εστιάζει και κατευθύνει το λέιζερ. Αν και θεωρητικά μπορεί να τηλεμεταφέρει μέχρι και τον άνθρωπο «ας πούμε όπως στην ταινία Star Trek»  αλλά δεν είναι ακόμα στα  ¨προδιαγεγραμμένα σχέδια τους¨   αλλά αναφέρουν πως σύντομα θα γίνει και αυτό, καθώς η τεχνολογία γίνεται όλο πιο εφαρμόσιμη, κατά πάσα πιθανότητα θα εφαρμοστεί πρώτα στις στρατιωτικές επικοινωνίες.
http://oeaf.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου