Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Νανοτεχνολογία: Έλληνες δημιούργησαν νανοσωματίδια αργύρου από φύλλα κουμαριάς





Ομάδα Ελλήνων επιστημόνων κατάφερε να συνθέσει νανοσωματίδια αργύρου χρησιμοποιώντας εκχύλισμα από φύλλα κουμαριάς.

Τα σωματίδια αυτά, μπορούν να έχουν πολλές σημαντικές εφαρμογές στη βιοτεχνολογία. Η τεχνική παραγωγής τους θεωρείται οικολογική, απλή, φθηνή και πολύ γρήγορη.


Οι ερευνητές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης (Εργαστήριο Φυσικής Μεταλλουργίας του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και Εργαστήριο Τεχνολογίας Υλικών του Τμήματος Χημικών Μηχανικών), από το ΕΚΕΤΑ (Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών) και από το πανεπιστήμιο "Κάρλος 3" της Μαδρίτης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για νέα υλικά "Materials Letters", πήραν ένα εκχύλισμα φύλλων κουμαριάς και το πρόσθεσαν σε ένα υδατικό διάλυμα νιτρικού αργύρου.

Που χρησιμοποιούνται τα νανοσωματίδια

Μόνο με αυτά τα δύο συστατικά, κατέστη εφικτή η παραγωγή μικροσκοπικών νανοσωματιδίων αργύρου (προκύπτουν αυτομάτως μετά το ανακάτεμα του μίγματος για λίγα λεπτά), που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε πολλές εφαρμογές, όπως στην ιατρική και την φαρμακευτική (για την εστιασμένη μεταφορά φαρμάκων στο εσωτερικό του οργανισμού), στις ηλεκτρονικές συσκευές, στους καταλύτες, στα διαλυτικά κατά της ρύπανσης κ.α.

Οι Έλληνες ερευνητές (Παντελής Κουβάρης, Ανδρέας Δελημήτης, Βασίλης Ζασπάλης, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Σοφία Τσίπα, Νίκος Μιχαηλίδης) ανέφεραν ότι υπάρχουν και άλλες μέθοδοι παραγωγής τέτοιων νανοσωματιδίων, όμως η νέα τεχνική τους είναι η πιο απλή, η πιο φθηνή και πιο εύκολη στην υλοποίησή της, με δεδομένο ότι ένα μη τοξικό φυτό, όπως η κουμαριά, χρησιμοποιείται σε θερμοκρασία 25 έως 80 βαθμών Κελσίου.

Σύμφωνα με την κ. Τσίπα, που είναι ερευνήτρια στο Τμήμα Επιστήμης Υλικών και Μηχανικής του ισπανικού πανεπιστημίου, "η καινοτομία της μεθόδου έγκειται στο ότι επιτρέπει στους ερευνητές να ελέγχουν τους παραμέτρους των δημιουργούμενων νανοσωματιδίων μεγέθους πέντε έως 40 νανομέτρων, καθώς και το σχήμα τους (σφαίρες, πυραμίδες ή κύβοι)". Παράλληλα, όπως είπε, τα νανοσωματίδια παραμένουν σταθερά για μεγάλες χρονικές περιόδους, έως έξι μήνες.

Η σταθερότητα αυτή διευκολύνεται από τα φύλλα της κουμαριάς (που αποτελεί και σύμβολο της πόλης της Μαδρίτης), το εκχύλισμα των οποίων σχηματίζει ένα οργανικό στρώμα πάχους διαφόρων νανομέτρων γύρω από τα νανοσωματίδια αργύρου, σταθεροποιώντας έτσι το όλο προϊόν. Οι Έλληνες ερευνητές ήδη μελετούν την παραγωγή παρόμοιων νανοσωματιδίων με άλλα μέταλλα, όπως χρυσό και χαλκό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου