Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Το Star Wars ζωντανεύει - Οι ΗΠΑ τοποθετούν όπλα λέιζερ σε αεροσκάφη τους!





Πριν μερικά χρόνια μια τέτοια είδηση θα φάνταζε σαν αστείο ή απλά θα βρισκόταν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο, πληροφορίες από την άλλη άκρη του Ατλαντικού αναφέρουν ότι το αμερικανικό ναυτικό και η αεροπορία ετοιμάζονται να εγκαταστήσουν υγρόψυκτo, στερεάς κατάστασης λέιζερ σε μαχητικά αεροπλάνα.


Το σχέδιο αυτό υπάρχει στο μυαλό της επιστημονικής ομάδας της DARPA (Υπηρεσία έρευνας προηγμένων αμυντικών έργων), αλλά, πλέον, γίνεται πραγματικότητα και τα πρώτα τεστ αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο 2014.

Πρόκειται για αμυντικό καθαρά όπλο που θα στοχεύει στο να αποκρούει πυραύλους που εκτοξεύονται κατά του αεροσκάφους , όπως πύραυλοι εδάφους-αέρους .

Τα όπλα αυτά αναμένεται να είναι ελαφριά για να μπορούν να τοποθετηθούν σε γρήγορα μαχητικά αεροσκάφη.
Ηδη το πρώτο όπλο λέιζερ έχει κατασκευαστεί, ονομάζεται Hellads, και τα τοποθετηθεί σε ένα βομβαρδιστικό, ενώ υπολογίζεται ότι μέσα στο 2013 θα ολοκληρωθεί η εξομοίωσή του με τα διάφορα συστήματα που απαιτούνται, ούτως ώστε να αρχίσουν οι πραγματικές δοκιμές εντός του 2014.


Το Hellads, μάλιστα, δεν είναι το μοναδικό όπλο λέιζερ με το οποίο πειραματίζονται οι αμερικανικές δυνάμεις, καθώς ετοιμάζονται και για την κατασκευή νέου όπλου που λειτουργεί ως πυργίσκος σε ένα αεροσκάφος και θα μπορεί να αναχαιτίσει πυραύλους που έρχονται από κάθε κατεύθυνση.

Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η αεροπορία των ΗΠΑ πειραματίζεται με λέιζερ, καθώς έχει ήδη κατασκευαστεί από την εταιρεία Lockheed Martin ένα αντίστοιχο που, ωστόσο, ήταν πολύ μεγάλο και βαρύ και μπορούσε να τοποθετηθεί μόνο σε ένα τεράστιο αεροσκάφος τύπου Boeing. ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου