Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Έρχονται μεγάλες αλλαγές στη γη; Οι σεισμοί γίνονται όλο και πιο συχνοί και πιο ισχυροί

Γίνονται οι σεισμοί πιο συχνότεροι και πιο ισχυροί; Ενώ απομένουν λιγότερο από δύο μήνες για να τελειώσει η χρονιά, ήδη ο αριθμός των σεισμών μεγέθους πάνω από 5 βαθμούς είναι ο μεγαλύτερος φέτος από κάθε άλλη χρονιά την τελευταία δεκαετία και με μεγάλη διαφορά.


Στην πραγματικότητα, όπως θα δείτε σε αυτό το άρθρο, από το έτος 2000 υπήρξε πολύ σαφής ανοδική τάση στον αριθμό των μεγάλων σεισμών. Άραγε είναι αυτό μια ένδειξη ότι έρχονται μεγάλες αλλαγές στη γη; Γίνεται ο πλανήτης μας όλο και πιο ασταθής; Είμαστε μάρτυρες τρομακτικών πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών ανακατατάξεων σε όλο τον κόσμο.

Κάθε εβδομάδα η οικονομική κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού φαίνεται να επιδεινώνεται. Έτσι τι πρόκειται να συμβεί εάν το κούνημα της γης γίνει ακόμα πιο έντονο και μεγάλες πόλεις σε όλο τον πλανήτη αρχίσουν να ισοπεδώνονται; Κατά την διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας έχουμε υποτιμήσει σοβαρά την τρομερή καταστρεπτική δύναμη των φυσικών καταστροφών, καθώς και το γεγονός ότι ο αριθμός των σεισμών σε όλο τον κόσμο φαίνεται να ανεβαίνει, θα πρέπει να αφυπνίσει όλους μας.
Αυτές τις μέρες ισχυροί σεισμοί συμβαίνουν τόσο συχνά ώστε οι περισσότεροι άνθρωποι το παρατηρούν σπάνια πια.

Τις προάλλες η Οκλαχόμα γνώρισε έναν μεγέθους 5.6 σεισμό. Ήταν ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει ποτέ καταγραφεί στη πολιτεία. Ήταν τόσο ισχυρός που έγινε αισθητός στο Illinois και στο Tennessee. Υπήρξαν περισσότερες από 30 μετασεισμικές δονήσεις. Αλλά ελάχιστη δημοσιότητα έλαβε από τις ειδήσεις και μετά από μερικές ημέρες όλοι το είχαν ξεχάσει.

Ένας σεισμός μεγέθους 5.7 χτύπησε την ανατολική Τουρκία. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων θα το έχουν ξεχάσει μέχρι αύριο.
Γιατί λοιπόν, οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται για αυτούς τους τεράστιους σεισμούς;

Λοιπόν, είναι επειδή είναι ακριβώς τόσο πολύ συχνοί στις μέρες μας.
Το 2001, υπήρχαν 1.361 σεισμοί μεγέθους 5.0 ή μεγαλύτεροι σε όλο τον κόσμο. Φέτος, είμαστε στο ρυθμό να έχουμε αριθμό σχεδόν διπλάσιο.
Το 2011, πλησιάζουμε να έχουμε περισσότερους από 2.600 σεισμούς μεγέθους 5.0 ή μεγαλύτερους.

Όπως μπορείτε να δείτε από το διάγραμμα από το americandailyherald.com, ο αριθμός των μεγάλων σεισμών έχει αρχίσει να αυξάνεται σταθερά κατά την τελευταία δεκαετία, και ο αριθμός των 2600 μεγάλων σεισμών που κοντεύουμε να έχουμε αυτό το έτος θα ξεπεράσει πολύ όλα τα προηγούμενα χρόνια σχετικά με αυτό το διάγραμμα ....
Λοιπόν, τι λένε οι περισσότεροι γεωλόγοι για αυτά τα δεδομένα;
Λοιπόν, οι περισσότεροι από αυτούς συνεχίζουν να κάνουν τους «πολιτικά ορθούς» ισχυρισμούς ότι ο αριθμός των σεισμών δεν αυξάνεται στην πραγματικότητα. Αντ’ αυτού, λένε ότι αυτό που συμβαίνει είναι ότι η ικανότητά μας να εντοπίζουμε σεισμούς έχει προχωρήσει.

Φυσικά αυτά είναι ανοησίες. Η ικανότητά μας να ανιχνεύουμε μεγάλους σεισμούς δεν έχει διπλασιαστεί κατά τα τελευταία δέκα χρόνια.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε ένα άλλο διάγραμμα.
Αυτό το επόμενο διάγραμμα προέρχεται από το dlindquist.com, και είναι μια γραφική παράσταση του αριθμού των σεισμών μεγέθους 6.0 και πιο πάνω που έχουν σημειωθεί από το 1973. Όπως μπορείτε να δείτε, η τάση είναι σαφώς ανοδική....
Αν, όπως πολλοί γεωλόγοι ισχυρίζονται, ο λόγος για την αύξηση του αριθμού των μεγάλων σεισμών είναι η συνεχώς βελτιωμένη ικανότητά μας να τους εντοπίζουμε, τότε γιατί ήταν ο αριθμός των σεισμών μεγέθους 6.0 και πιο πάνω αρκετά συνεπής μεταξύ 1973 και 1999;

Μόλις τα τελευταία δέκα χρόνια, που οι μεγάλοι σεισμοί έχουν γίνει πολύ πιο συχνοί και πολύ πιο ισχυροί.

Αλλά δεν είναι μόνο που οι σεισμοί έχουν αυξηθεί σε συχνότητα και ένταση.
Υπήρξαν περισσότερες φυσικές καταστροφές που έχουν προκαλέσει περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε ζημιές αυτή τη χρονιά από οποιαδήποτε άλλη στην ιστορία των ΗΠΑ. Το ακόλουθο σύντομο απόσπασμα προέρχεται από ένα πρόσφατο άρθρο του ABC News ....
Από τον τυφώνα Ειρήνη, που χτύπησε ολόκληρη την Ανατολική Ακτή, τον Αύγουστο, με τους μεσοδυτικούς ανεμοστρόβιλους, οι οποίοι είχαν σοβαρές αρνητικές συνέπειες από το Ουισκόνσιν στο Τέξας, το 2011 έχει δει περισσότερες φυσικές καταστροφές δισεκατομμυρίων δολαρίων από όλα τα έτη που έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κλιματικών Δεδομένων.

Και όπως τυφώνες, πλημμύρες, ανεμοστρόβιλοι και πυρκαγιές έκαναν ρεκόρ αυτό το έτος, το ίδιο και η απάντηση του Προέδρου Ομπάμα σε όλα αυτά.
Κατά τους πρώτους 10 μήνες του τρέχοντος έτους, ο Πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε 89 μεγάλες καταστροφές, πάνω από το ρεκόρ των 81 δηλώσεων που έγινε για όλο το 2010.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει ήδη ονομάσει τις περισσότερες μεγάλες καταστροφές σε λιγότερο από τα τρία χρόνια θητείας του από κάθε άλλον πρόεδρο ποτέ σε μία ολόκληρη τετραετή θητεία.
Τι συμβαίνει λοιπόν;

Συμβαίνει κάτι που θα πρέπει να μας κάνει να ανησυχούμε;
Μάλλον, κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι συμβαίνει, αλλά σαφώς έχουμε μια αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας σε όλο τον κόσμο.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, το «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» γύρω από τον Ειρηνικό Ωκεανό έχει γίνει ασυνήθιστα ενεργό. Έχουμε δει απολύτως καταστροφικά σεισμικά χτυπήματα, όπως στη Χιλή και τη Νέα Ζηλανδία. Νωρίτερα φέτος, η Ιαπωνία χτυπήθηκε από το χειρότερο σεισμό που έχει δει ποτέ και είχε ως αποτέλεσμα το τσουνάμι που ήταν τόσο καταστροφικό που ποτέ δεν θα ξεχαστεί.

Η δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκεται επίσης κατά μήκος του «Δαχτυλιδιού της Φωτιάς» και σίγουρα αναμένει έναν "δολοφονικό σεισμό ".
Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο τμήμα των ΗΠΑ που θα πρέπει να ανησυχεί.
Είναι εξ ολοκλήρου δυνατό ότι ένας μεγάλος σεισμός θα μπορούσε να χτυπήσει ανά πάσα στιγμή, κατά μήκος της ζώνης του ρήγματος της Νέας Μαδρίτης που θα καταστρέψει εντελώς μεγάλες αμερικάνικες πόλεις από το Σικάγο σε όλη τη διαδρομή προς τη Νέα Ορλεάνη.

Έχει συμβεί στο παρελθόν.
Πίσω στο 1811 και το 1812 τέσσερις μαμούθ σεισμοί κατά μήκος της Νέας Μαδρίτης συγκλόνισαν ολόκληρο το ανατολικό μισό της χώρας. Οι σεισμοί άνοιξαν βαθιές σχισμές στο έδαφος, έκαναν τον ποταμό Μισισιπή να γυρίσει προς τα πίσω και έκαναν τις καμπάνες της εκκλησίας να χτυπούν τόσο δυνατά μέχρι τη Βοστώνη.

Λοιπόν, πως θα ήταν ένας τέτοιος σεισμός σήμερα;
Σε μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις διαπιστώθηκε ότι σεισμοί 7,7 βαθμών κατά μήκος του ρήγματος της Νέας Μαδρίτης θα άφηνε 3.500 νεκρούς, περισσότερους από 80.000 τραυματίες και πάνω από 7 εκατομμύρια άστεγους.

Και θα συνέβαινε αν χτυπούσε σεισμός μεγέθους 8.7;
Θυμηθείτε, ότι ένας 8,7 βαθμών σεισμός θα ήταν δέκα φορές μεγαλύτερος από ένα σεισμό 7,7 βαθμών.
Για σκεφτείτε το.
 Ζούμε σε πολύ ασυνήθιστους καιρούς.

Φαίνεται ότι κάθε τι που μπορεί να κλονιστεί, κλονίζεται.
Ας ελπίσουμε ότι η Γη θα ηρεμήσει για λίγο και ότι ο αριθμός των μεγάλων σεισμών θα αρχίζει να σταθεροποιείται και πάλι.

Αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι πρόκειται να συμβεί.
Στην πραγματικότητα, πολλοί πιστεύουν ότι αυτή είναι μόλις η αρχή.
Δέστε τις ζώνες σας, για τα επόμενα χρόνια και περιμένετε. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου