Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Έρχονται μαγνητικές καταιγίδες σε λίγες ημέρες




 Ισχυρές μαγνητικές καταιγίδες που μπορούν να προκαλέσουν τεράστιες αναταραχές στον πλανήτη έρχονται σε λίγες ημέρες, ανακοίνωσε...
το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής της Ρωσικής Υπηρεσίας Υδρομετεωρολογίας.

Η εξήγηση είναι ότι η γιγάντια ενεργή ζώνη, που σχηματίστηκε στον Ήλιο πριν μερικές εβδομάδες, τις επόμενες ημέρες θα ευθυγραμμιστεί με τη Γη, πράγμα, που όπως λένε οι ειδικοί, μπορεί να προκαλέσει ισχυρές μαγνητικές καταιγίδες στον πλανήτη μας.

Οι μαγνητικές καταιγίδες στη Γη αρχίζουν, όταν στη μαγνητική σφαίρα του πλανήτη «χτυπούν» οι δέσμες πλάσματος, που εκτοξεύονται από τον Ήλιο.

Τα φορτισμένα σωματίδια προκαλούν γεωμαγνητικές διαταραχές και αν αποκτήσουν μεγάλη δύναμη, αυτό μπορεί να προκαλέσει διακοπές στους ηλεκτρονικούς εξοπλισμούς, διακυμάνσεις στις ραδιοεπικοινωνίες και τα ηλεκτρικά δίκτυα! Όλα τα είχαμε ήρθαν και οι μαγνητικές καταιγίδες !

 
Ο Ήλιος εκπέμπει καθημερινά πλήθος φορτισμένων σωματιδίων (κυρίως ηλεκτρόνια και πρωτόνια), τα οποία ταξιδεύουν στο μεσοπλανητικό χώρο, παρασύροντας μαζί τους και το ηλιακό μαγνητικό πεδίο. Πρόκειται για τον ηλιακό άνεμο, ο οποίος φτάνει στην γήινη τροχιά, τις τροχιές των υπολοίπων πλανητών του ηλιακού μας συστήματος, και εκτείνεται μέχρι και αποστάσεις 75 αστρονομικών μονάδων (μία αστρονομική μονάδα ισούται με την απόσταση Ηλίου-Γης).

Ο ηλιακός άνεμος παρουσιάζει τυπική ταχύτητα , αριθμητική πυκνότητα στη τροχιά της Γης, 5 σωματίδια και θερμοκρασία 100.000 K περίπου. Οι τιμές αυτές αυξάνονται σημαντικά σε περιόδους έντονης ηλιακής δραστηριότητας όπως αυτή που διανύουμε τώρα.

Η Γη μας διαθέτει μαγνητικό πεδίο, η μορφή του οποίου προσεγγίζει τη διπολική μορφή, ή αποκλίνει από αυτήν, αναλόγως των ιδιοτήτων του ηλιακού ανέμου και των συνθηκών που επικρατούν στο μεσοπλανητικό χώρο κάθε στιγμή. Ο χώρος στον οποίο εκτείνεται το μαγνητικό πεδίο της Γης ορίζει τη μαγνητόσφαιρα. Η μαγνητόσφαιρα θωρακίζει τη Γη μας και προστατεύει την ζωή πάνω σε αυτήν, η οποία θα βρισκόταν σε συνεχή απειλή υπό την συνεχή ροή του ηλιακού ανέμου.

Η αλληλεπίδραση του ηλιακού ανέμου με τη γήινη μαγνητόσφαιρα οδηγεί σε διαταραχές του γεωμαγνητικού πεδίου με αποτέλεσμα τη μεταφορά και συσσώρευση ενέργειας στη μαγνητόσφαιρα. Η συσσώρευση ενέργειας καταναλώνεται με την επιτάχυνση φορτισμένων σωματιδίων, τα οποία είτε ξεφεύγουν προς το διάστημα, είτε γυροφέρνουν τη Γη ώσπου να εισχωρήσουν στην ιονόσφαιρα και την ατμόσφαιρά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου