Η βιολογική ημίσεια ζωή για το ουράνιο (δηλαδή ο μέσος χρόνος που χρειάζεται για το ανθρώπινο σώμα για να αποβάλει την μισή ποσότητα από το σώμα) είναι περίπου 15 ημέρες.
ΑΠΛΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗΣ
Κατά τη διάρκεια του Σχεδίου Μανχάταν για την ανάπτυξη της ατομικής βόμβας στις αρχές της δεκαετίας του 1940 πολλοί επιστήμονες διερεύνησαν τις τοξικές ιδιότητες του ουρανίου. Βρήκαν ότι τα οξείδια του ουρανίου κολλάνε πολύ καλά σε βαμβακερό ύφασμα, αλλά δεν πλένονται με σαπούνι ή απορρυπαντικό πλυντηρίων ρούχων.
Το ουράνιο μπορεί να ξεπλυθεί από τα ρούχα με ένα διάλυμα 2% διττανθρακικού νατρίου (μαγειρική σόδα).
Ρούχα μολυσμένα με απεμπλουτισμένο ουράνιο (DU) δεν καθαρίζονται με συνηθισμένη σκόνη πλυσίματος.
Τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο από έκθεση στη σκόνη απεμπλουτισμένου ουρανίου θα πρέπει να πλένουν τα ρούχα τους με μαγειρική σόδα (περίπου 85 γραμμάρια μαγειρική σόδα σε 1 λίτρο νερού).
Θεωρητικά με διάλυμα μαγειρικής σόδας και νερού θα μπορούσαν να πλυθούν και ωμές τροφές πριν καταναλωθούν.
Το νερό επίσης θα μπορούσε να φιλτραριστεί με φίλτρα από βαμβακερό ύφασμα ή βαμβάκι και να προστεθεί σ' αυτό μικρή ποσότητα μαγειρικής σόδας για δέσμευση τυχόν αφιλτράριστου ουρανίου.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Το απεμπλουτισμένο ουράνιο (DU) αναφέρεται επίσης στο παρελθόν ως Q-μέταλλο ή D-38.
Είναι το ουράνιο με περιεκτικότητα σε σχάσιμο ισότοπο U-235 μικρότερη από το φυσικό ουράνιο. (Το φυσικό ουράνιο περιέχει 99,27% U-238, 0,72% σε U-235-το σχάσιμο ισότοπο- και 0,0055% σε U-234).
Χρησιμοποιείται λόγω της πολύ υψηλής πυκνότητας του (19,1 g/cm3 δηλαδή κατά 68,4% πυκνότερος από τον μόλυβδο).
Κύριες χρήσεις του είναι : Ως αντίβαρο στα αεροσκάφη, στην προστασία από ακτινοβολία σε ιατρική θεραπεία με ακτινοβολία και στις ακτινογραφίες βιομηχανικού εξοπλισμού και για την κατασκευή των δοχείων που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ραδιενεργών υλικών.
Οι στρατιωτικές χρήσεις περιλαμβάνουν αμυντική θωράκιση και διατρητικά βλήματα.
Το περισσότερο απεμπλουτισμένο ουράνιο προκύπτει ως υποπροϊόν της παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου για χρήση σε πυρηνικούς αντιδραστήρες και στην κατασκευή των πυρηνικών όπλων.
Οι εργασίες εμπλουτισμού παράγουν ουράνιο με υψηλότερη συγκέντρωση σε χαμήλοτερης μάζας ισότοπα του ουρανίου (ιδίως U-235, το οποίο είναι το ισότοπο ουρανίου που υποστηρίζει την αλυσιδωτή αντίδραση σχάσεως) με το μεγαλύτερο μέρος της τροφοδοσίας να καταλήγει σε απεμπλουτισμένο ουράνιο, σε ορισμένες περιπτώσεις με κλάσματα μάζας U-235 και U-234 λιγότερο από το ένα τρίτο από αυτά το φυσικό ουράνιο.
Το ισότοπο U-238 έχει χρόνο ημιζωής πολύ περισσότερο από ό, τι τα ελαφρύτερα ισότοπα και ως εκ τούτου το απεμπλουτισμένο ουράνιο εκπέμπει λιγότερη ακτινοβολία άλφα από ό, τι η ίδια μάζα του φυσικού ουράνιου.
Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αναφέρει ότι το απεμπλουτισμένο ουράνιο που χρησιμοποιείται σε πυρομαχικά των ΗΠΑ έχει το 60% της ραδιενέργειας του φυσικού ουρανίου .
Δεδομένου ότι το U-235 που περιέχεται στα πυρηνικά καύσιμα του αντιδραστήρα μειώνεται κατά την σχάση, το ουράνιο που ανακτάται από την πυρηνική επανεπεξεργασία από αναλωμένο πυρηνικό καύσιμο του αντιδραστήρα που κατασκευάζεται από φυσικό ουράνιο θα έχει χαμηλότερη συγκέντρωση από το φυσικό U-235 .
Το υλικό που προκύπτει από απεμπλουτισμό ουρανίου μέσω πυρηνικής σχάσεως έχει διαφορετική ισοτοπική αναλογία από το προερχόμενο από άλλη μέθοδο απεμπλουτισμού και μπορεί να διακριθεί από αυτό από την παρουσία του ισοτόπου U-236.
'Ιχνη από transuranic στοιχεία (ένας άλλος δείκτης της χρήσης επανεπεξεργασμένου υλικού ) έχουν αναφερθεί σε κάποιες θωρακίσεις αμερικανικών αρμάτων μάχης .
Η χρήση του απεμπλουτισμένου ουρανίου σε πυρομαχικά είναι αμφιλεγόμενη λόγω των ερωτημάτων σχετικά με τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του στην υγεία.
Η κανονική λειτουργία των νεφρών, του εγκεφάλου, του ήπατος, της καρδιάς και πολυάριθμα άλλα συστήματα μπορεί να επηρεαστεί από την έκθεση σε ουράνιο, επειδή το ουράνιο είναι ένα τοξικό μέταλλο.
Είναι ασθενώς ραδιενεργό και παραμένει έτσι λόγω της μεγάλης ημίσειας ραδιενεργού ζωής της (4.468.000.000 χρόνια για το ουράνιο-238, 700 εκατομμύρια χρόνια για το ουράνιο-235).
Η βιολογική ημίσεια ζωή του ουρανίου είναι περίπου 15 ημέρες , δηλαδή το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται κατά μέσο όρο 15 ημέρες για να αποβάλει την μισή ποσότητα ουρανίου με την οποία μολύνθηκε .
Το αερόλυμα ή spallation εύθραστης πούδρας που παράγεται κατά την καύση και την ρίψη πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου μπορεί δυνητικά να μολύνει μεγάλες περιοχές γύρω από τις θέσεις ρίψης, οδηγώντας σε πιθανή εισπνοή από τον άνθρωπο.
Το πραγματικό επίπεδο της οξείας και χρόνιας τοξικότητας του απεμπλουτισμένου ουρανίου είναι επίσης ένα σημείο ιατρικής διαμάχης.
Αρκετές μελέτες χρησιμοποιώντας καλλιέργειες κυττάρων και ποντίκια στο εργαστήριο υποδηλώνουν την πιθανότητα πρόκλησης λευχαιμίας, γενετικές επιπτώσεις, επιπτώσεις στην αναπαραγωγή και νευρολογικές επιπτώσεις από τη χρόνια έκθεση.
Το 2005 μία επιδημιολογική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα: "Στο σύνολο τους τα στοιχεία της ανθρώπινης επιδημιολογικής μελέτης είναι συνεπή με αυξημένο κίνδυνο συγγενών ανωμαλιών σε απογόνους των ατόμων που εκτίθενται σε απεμπλουτισμένο ουράνιο".
Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δηλαδή η αρχή που διευθύνει και να συντονίζει για την υγεία στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, η οποία είναι υπεύθυνη για τον καθορισμό των κανόνων της έρευνας για την υγεία και τα πρότυπα, την παροχή τεχνικής υποστήριξης σε χώρες και την παρακολούθηση και την αξιολόγηση της υγείας τάσεις, δηλώνει ότι δεν έχει αναφερθεί κανένας κίνδυνος για την αναπαραγωγή, ανάπτυξη ή καρκινογόνες επιδράσεις σε ανθρώπους λόγω της έκθεσης σε απεμπλουτισμένο πυράνιο Η έκθεση αυτή έχει επικριθεί γιατί δεν περιλαμβάνει πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του απεμπλουτισμένου ουρανίου στον ανθρώπινο οργανισμού.
Πηγή: http://revealedtheninthwave.blogspot.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου