Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Το Παυλοπέτρι Λακωνίας πιθανά η Χαμένη Ατλαντίδα του Πλάτωνα






Ήταν το 2003 όταν στα πλαίσια της ενασχόλησής μου με το υποβρύχιο κυνήγι επισκέφτηκα την Ελαφόνησο Λακωνίας. Σε μια παραλία του νησιού γνώρισα έναν ηλικιωμένο ψαρά απο την περιοχή, ο οποίος μου πρότεινε να ψαρέψω το Παυλοπέτρι. «Υπάρχει μια βυθισμένη πολιτεία εκεί», μου είπε με έμφαση ο ψαράς, δείχνοντας μου από μακρυά το σημείο.


Λίγες μέρες αργότερα αποφάσισα να επισκεφθώ το σημείο που μου υπέδειξε ο ψαράς. Ερευνώντας την ακτή λίγο πριν βουτήξω, διαπίστωσα ότι περιέργος δεν υπήρχε καμία σήμανση που να υποδεικνύει αρχαιολόγικό χώρο και έτσι αποφάσισα να ψαρέψω.
Από τις πρώτες κιόλας βουτιές έμεινα έκπληκτος από τις εικόνες που αντίκρισα. Σε βάθος μόλις 3-5 μέτρων υπήρχαν αρχαίοι
δρόμοι, σοκάκια,θωλωτοί τάφοι, διάσπαρτα κομάτια απο αρχαιότητες και ευδιάκριτη η θεμελίωση μιας ολόκληρης πόλης στο βυθό. Αισθάνθηκα ότι κολυμπούσα στην χαμένη Ατλαντίδα!
Αν και δεν είμαι αρχαιολόγος αμέσως κατάλαβα ότι πρόκειται για μια σημαντική αρχαία πόλη, άγνωστο για ποιό λόγο ξεχασμένη απο το υπουργείο πολιτισμού.
Το Παυλοπέτρι είναι μια βυθισμένη αρχαία ελληνική πόλη, που βρίσκεται εδώ και 5.000 χρόνια στον Δήμο Ελαφόνησου Λακωνίας δίπλα στο χωριό Βιγκλάφια. Ανακαλύφθηκε τυχαία μόλις το 1968 από τον αρχαιολόγο δρ Νίκολας Φλέμινγκ, ο οποίος έψαχνε στην ακτογραμή της Ελλάδας για αρχαία λιμάνια.
Ο Νίκολας Φλέμινγκ το 1968 χαρτογράφησε υποτυποδώς την αρχαία βυθισμένη πόλη και απο τότε το Παυλοπέτρι έμεινε στην αφάνεια για Σαράντα χρόνια!
Μόλις το 2009 ο αρχαιολόγος δρ Γιον Χέντερσον, του Πανεπιστήμιου του Νότιγχαμ, πήρε ειδική άδεια για έρευνες στην περιοχή από το ελληνικό κράτος.
Ο Χέντερσον και η ομάδα του, σε συνεργασία με τον Ηλία Σπονδύλη της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού, και με χρηματοδότηση από το Ινστιτούτο Αιγαιακής Προϊστορίας, το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ και τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών, ξεκίνησαν λεπτομερή ψηφιακή υποθαλάσσια έρευνα του χώρου, χρησιμοποιώντας πανάκριβο εξοπλισμό που αρχικά είχε χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς και για υποθαλάσσιες έρευνες για πετρέλαιο.
Η αρχαία πόλη χαρτογραφήθηκε πλήρως ψηφιακά με περιθώρια σφάλματος μικρότερα των τριών εκατοστών και στη συνέχεια με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας προσομοιώθηκε σε τρεις διαστάσεις.
Η πόλη σύμφωνα με τον δρ Χέντερσον βυθίστηκε στη θάλασσα κατά τη διάρκεια μιας ακολουθείας σεισμών που έπληξαν την περιοχή κατα την αρχαιότητα.Η στεριά υποχώρησε σε σχέση με το επίπεδο της θάλασσας και η πόλη βυθίστηκε. Οι πληροφορίες που κατάφεραν να αποκτήσουν οι αρχαιολόγοι μέσω της έρευνας, δίνουν για πρώτη φορά, λεπτομερή εικόνα μιας αρχαίας πόλης απο την εποχή του Χαλκού.
Η τρισδιάστατη απεικόνιση της βυθισμένης πολιτείας στο Παυλοπέτρι, παρουσιάσθηκε πριν από λίγο καιρό σε ένα καταπληκτικό ντοκιμαντέρ του BBC στη Βρετανία.
Άγνωστο για ποιό λόγο το ντοκιμαντέρ δεν προβλήθηκε στην Ελλάδα , ούτε τα αποτελέσματα της έρευνας των βρετανών επιστημόνων ανακοινώθηκαν επισήμως.
ΕΝΔΕΊΞΕΙΣ ΌΤΙ ΤΟ ΠΑΥΛΟΠΈΤΡΙ ΕΊΝΑΙ ΠΙΘΑΝΆ Η ΧΑΜΈΝΗ ΑΤΛΑΝΤΊΔΑ ΤΟΥ ΠΛΆΤΩΝΑ
Σύμφωνα με τους ερευνητές αρχαιολόγους, η αρχαία πόλη διέθετε ολοκληρωμένο ρυμοτομικό σχέδιο με σπίτια, κήπους, κτιριακές δομές, πολύπλοκο σύστημα ύδρευσης, τείχη και καλοφτιαγμένους δρόμους.
Το γεγονός ότι υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για την κατοίκηση της πόλης από την εποχή του Χαλκού και ότι η ακμή – πτώση του πολιτισμού συμπίπτει με τη Μυκηναϊκή και τη Μινωική περίοδο, οδηγεί τους αρχαιολόγους να εξετάσουν και το ενδεχόμενο, ο πολιτισμός που αναπτύχθηκε στο Παυλοπέτρι να είναι ο ίδιος με αυτόν που αναφέρει ο Πλάτωνας στη θεωρία της Χαμένης Ατλαντίδας.
Η λεπτομερής χαρτογράφηση και η τρισδιάστατη απεικόνιση της πόλης με πανάκριβο τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό, ο οποίος δεν έχει χρησιμοποιηθεί ξανά στην αρχαιολογία, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι επιστήμονες πιθανά θεωρούν ότι βρίσκονται κοντά στην ανακάλυψη της Χαμένης Ατλαντίδας.
Ωστόσο όσο οι έρευνες στο Παυλοπέτρι συνεχίζονται, το υπουργείο πολιτισμού εξακολουθεί να μην ανακοινώνει τα αποτελέσματα των ερευνών.
Ακολουθεί το θαυμάσιο ντοκυμαντέρ του BBC με τις έρευνες στο Παυλοπέτρι.


Πηγή: http://revealedtheninthwave.blogspot.com/ />

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου