Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

“Τηλεπιλότοι” ελέγχουν drones με τη σκέψη [video]



Ένα σύστημα ελέγχου ενός μη επανδρωμένου ρομποτικού αεροσκάφους απευθείας μέσω του εγκεφάλου ανέπτυξε η εταιρεία Tekever που εδρεύει στην Πορτογαλία.

Η εταιρεία υποστηρίζει πως η τεχνολογία θα μπορούσε στον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα να χρησιμοποιηθεί για να επιτρέψει σε ανθρώπους με περιορισμένες κινητικές ικανότητες  να ελέγξουν αεροσκάφη.  Στο απώτερο μέλλον θα μπορούσαν να πετάξουν ακόμα και μεγάλου μεγέθους αεροπλάνα, όπως μεταγωγικά και εμπορικά .



Η Tekever, η οποία συνεργάζεται με εταιρείες ασφαλείας, αστυνομικές υπηρεσίες και στρατιωτικά επιτελεία έχει προσαρμόσει την τεχνολογία με την ονομασία EEG με τρόπο ώστε οι παρεχόμενες οδηγίες να μετατρέπονται σε λογισμικό αντιληπτό από τα συστήματα ελέγχου του μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Η τεχνολογία λειτουργεί αναζητώντας την εγκεφαλική δραστηριότητα σε συγκεκριμένες περιοχές. Μετά από μερικούς μήνες εκπαίδευσης, οι «τηλεπιλότοι» θεωρητικά είναι εις θέση να καθοδηγούν τη σκέψη τους με τρόπο κατάλληλο ώστε να μετακινήσουν έναν μικρό κύκλο σε μια οθόνη υπολογιστή μέσω της οποίας πιλοτάρεται το drone.

«Πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι θα μπορούν να πιλοτάρουν αεροσκάφη ακριβώς όπως φέρνουν σε πέρας καθημερινές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα και το τρέξιμο» αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Tekever, Ρικάρντο Μέντες.

«Ειλικρινά, πιστεύουμε ότι το Brainflight αποτελεί το πρώτο βήμα μιας σημαντικής αλλαγής στην αεροπλοΐα, βοηθώντας τους πιλότους και μειώνοντας τους κινδύνους των πτήσεων. Ανυπομονούμε να παράσχουμε αυτά τα οφέλη στην αγορά με πολύ καινοτόμα προϊόντα».

Ωστόσο, ο Τζον Στρίκλαντ, σύμβουλος θεμάτων αεροπορίας εκτιμά ότι κάτι τέτοιο αποτελεί πολύ μακρινό ενδεχόμενο.Όπως δήλωσε στο BBC, “η αεροπορική βιομηχανία επικεντρώνει τις προσπάθειές της στην ανάπτυξη καλύτερων υλικών και αποδοτικότερων κινητήρων. Αν κάποιος πράγματι επιχειρούσε να εφαρμόσει μια τέτοια τεχνολογία αυτό θα αποτελούσε έκπληξη”


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου