Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Τσιμιτσιφούγκα ή Black Cohosh: Το γυναικείο βότανο


cimicifuga-ή-black-cohosh-to-gynaikeio-votano

Τσιμιτσιφούγκα Cimicifuga Racemosa ή Black Cohosh
Οικογένεια: Ranunculaceae,
Γένος: Cimicifuga
Η Τσιμιτσιφούγκα (Black Cohosh) είναι ένα είδος ανθοφόρου πολυετούς φυτού της οικογένειας Ranunculaceae, με ύψος που φθάνει τα 60 εκατοστά και ευδοκιμεί στις εύκρατες περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου και
ειδικότερα στην Βορειοανατολική Αμερική. Χρήσιμο μέρος είναι η αποξηραμένη ρίζα του.

Οι ιθαγενείς της Αμερικής ονόμαζαν το φυτό “μαύρη ρίζα φιδιού”, λόγω της δύσβατης μαύρης ρίζα του και το χρησιμοποιούσαν παραδοσιακά για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας, της κόπωσης, στην εμμηνόρροια, στους πόνους της γέννας και ως εκτρωτικό γιατί δρα ως διεγερτικό της μήτρας. Από το τέλος του 19ου αιώνα και μετά, το Black Cohosh αποτέλεσε δημοφιλή θεραπεία σε όλη την Ευρώπη για την αντιμετώπιση των γυναικολογικών προβλημάτων, της αρθρίτιδας και της υψηλής πίεσης του αίματος.

Περιγραφή
Το Black Cohosh (τσιμιτσιφούγκα, Cimicifuga racemosa) δεν πρέπει να συγχέεται με το Blue Cohosh, ένα βότανο που μπορεί να είναι τοξικό για την καρδιά. Το Black Cohosh χρησιμοποιείται πρωτίστως για τη θεραπεία γυναικολογικών προβλημάτων και έχει εγκριθεί από τη Γερμανική Επιτροπή Ε για τη θεραπεία της εμμηνόπαυσης, της δυσμηνόρροιας και του PMS (προεμμηνορροϊκό σύνδρομο).

Οφέλη και δράσεις
Η ρίζα της Τσιμιτσιφούγκας περιέχει ρητίνη, πικρά τριτερπενικά γλυκοσίδια, ρανουνκουλίνη (με την ξήρανση μετατρέπεται σε ανεμωνίνη, σαλικυλικό οξύ, τανίνη και οιστρογόνα συστατικά  Δρα ως εμμηναγωγό αντισπασμωδικό εξομαλυντικό και ηρεμιστικό (χάρη στην ανεμωνίνη), ενώ ασκεί ισχυρότατη επίδραση σαν χαλαρωτικό του γυναικείου γενετικού συστήματος.

Οι σύγχρονες έρευνες ανακάλυψαν ότι το βότανο έχει την ιδιότητα να μιμείται τη δράση των οιστρογόνων. Φαίνεται πως καταστέλλει την υποφυσιακή ορμόνη LH (ωχρινοτρόπος ορμόνη), τα επίπεδα της οποίας αυξάνονται δραματικά κατά την εμμηνόπαυση. Μέσα από μελέτες υποστηρίζεται ότι οι γυναίκες σε εμμηνόπαυση, μετά από χρήση του βοτάνου για 4 με 6 εβδομάδες εμφανίζουν σημαντική βελτίωση πολλών συμπτωμάτων όπως των εξάψεων, της εφίδρωσης, της κεφαλαλγίας, του ιλίγγου, της ταχυπαλμίας, του βόμβου, της νευρικότητας, της ευερεθιστικότητας, των διαταραχών του ύπνου, της αγωνίας, της ξηρότητας του κόλπου και της κατάθλιψης.

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί με ευεργετικά αποτελέσματα στις περιπτώσεις επώδυνης ή καθυστερημένης εμμηνορρυσίας. Ασκεί ισχυρότατη επίδραση σαν εξομαλυντικό του γυναικείου γενετικού συστήματος ανακουφίζοντας από κράμπες στις ωοθήκες και στη μήτρα. Το βότανο έχει εγκριθεί από τη Γερμανική Επιτροπή Ε για τη θεραπεία της εμμηνόπαυσης, της δυσμηνόρροιας και του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.

Η Τσιμιτσιφούγκα έχει επίσης αντιφλεγμονώδη δράση κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, της οστεοαρθρίτιδας και της ισχιαλγίας λόγω του σαλικυλικού οξέος που περιέχει, ενώ είναι γνωστή και για τη δράση της κατά των πονοκεφάλων και του βουητού των αυτιών.

Η Τσιμιτσιφούγκα (Cimicifuga Racemosa – black cohosh) ή βοτρυοειδής κορίανδρος είναι πολύ γνωστό βότανο στην αντιμετώπιση νευρικών, μυϊκών πόνων και αρθρίτιδας. Χρήσιμο μέρος είναι η αποξηραμένη ρίζα του.

Άλλες χρήσεις
Εκτός από τη χρήση του Black Cohosh για την αντιμετώπιση γυναικολογικών προβλημάτων, οι ιθαγενείς της Αμερικής χρησιμοποιούν παραδοσιακά αυτό το βότανο για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας, της κόπωσης και των δαγκωμάτων φιδιού. Στο τέλος του 19ου αιώνα, το Black Cohosh έγινε το βασικό συστατικό στην εξαιρετικά δημοφιλή θεραπεία για τις κράμπες κατά την εμμηνόρροια και έγινε γνωστό ως το Φυτικό Συστατικό της Lydia Pinkham. Το Black Cohosh αποτέλεσε επίσης δημοφιλή θεραπεία στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση των γυναικολογικών προβλημάτων, της αρθρίτιδας και της υψηλής πίεσης του αίματος.

Οι σύγχρονες έρευνες προτείνουν ότι το Black Cohosh μιμείται τη δράση των οιστρογόνων. Το βότανο φαίνεται να δρα σαν οιστρογόνο, καθώς συνδέεται με τους υποδοχείς των οιστρογόνων στο σώμα (2). Επίσης, φαίνεται να καταστέλλει την υποφυσιακή ορμόνη LH (ωχρινοτρόπος ορμόνη), τα επίπεδα της οποίας αυξάνονται δραματικά κατά την εμμηνόπαυση (3-5).
Δείτε και Βότανα με οιστρογονική δράση
Πώς να εξισορροπήσετε τις ορμόνες σας με φυσικό τρόπο

Εμμηνόπαυση
Μελέτες έδειξαν ότι οι γυναίκες σε εμμηνόπαυση, μετά από χρήση του Black Cohosh για 4 με 6 εβδομάδες, εμφανίζουν σημαντική βελτίωση πολλών συμπτωμάτων όπως των εξάψεων, της εφίδρωσης, της κεφαλαλγίας, του ιλίγγου, της ταχυπαλμίας, του βόμβου, της νευρικότητας, της ευερεθιστικότητας, των διαταραχών του ύπνου, της αγωνίας, της ξηρότητας του κόλπου και της κατάθλιψης.

Η καλύτερη απόδειξη για την ωφέλιμη δράση του Black Cohosh προέρχεται από μια διπλή τυφλή μελέτη που αποδεικνύει ότι το Black Cohosh είναι πιο αποτελεσματικό από τα οιστρογόνα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης (6). Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το Black Cohosh προλαμβάνει την οστεοπόρωση ή τις καρδιοπάθειες, δυο σημαντικά πλεονεκτήματα που παρέχουν τα οιστρογόνα.
Ναι… αλλά Οιστρογόνα καί Καρκίνος του στήθους.
και Προσοχή στις επιπτώσεις της ορμονοθεραπείας κατά την εμμηνόπαυση

Ασφάλεια και προφυλάξεις
Εκτός από περιστασιακά ελαφρά γαστρεντερικά προβλήματα, το Black Cohosh δεν παρουσιάζει άλλες παρενέργειες. Μελέτες σε αρουραίους δεν έδειξαν σημαντικού βαθμού τοξικότητα κατά την υπερβολική και παρατεταμένη χρήση του.

Δεν πρέπει να ξεπερνάμε τα 2γρ. ρίζας τσιμιτσιφούγκας ημερησίως. Η υπερδοσολογία πρέπει να αποφεύγεται για την αποφυγή ανεπιθύμητων παρενεργειών. Συνιστάται να μην χρησιμοποιείται χωρίς διακοπή για πάνω από 6 μήνες.

Το Black Cohosh δεν συνίσταται σε έφηβους, εγκύους ή γυναίκες σε θηλασμό λόγω της ορμονικής δράσης του. Οι γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του μαστού, οι ασθενείς με ηπατική ή νεφρική πάθηση και τα μικρά παιδιά θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά με το Black Cohosh, διότι δεν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν την ασφάλεια αυτού στις παραπάνω περιπτώσεις.

Αλληλεπιδράσεις και αντεδείξεις
Το Black Cohosh μπορεί να αλληλεπιδράσει με σκευάσματα για την υπέρταση ή το διαβήτη. Παρόλα αυτά, δεν έχουν αναφερθεί τέτοια περιστατικά.

Η μετάβαση από 0,625mg οιστρογόνων ημερησίως σε Black Cohosh γίνεται γενικά με επιτυχία. Παρόλα αυτά, η μετάβαση από μεγαλύτερες δόσεις οιστρογόνων μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση εξάψεων και άλλων συμπτωμάτων. Θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν διακόψετε τη θεραπεία με οιστρογόνα.

Οι πληροφορίες που δίνονται είναι καθαρά ενδεικτικές και δεν συνίσταται να λαμβάνετε βότανα αλόγιστα χωρίς τη συμβουλή ειδικού.
http://proionta-tis-fisis.com

ΠΟΣΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΝΤΕΧΕΙΣ? Σου άρεσε??? Δείξτο στους φίλους σου
,................................................................... .........................................................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου