Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Η τεχνολογία πρόγνωσης εγκλημάτων έρχεται. Τα δικαιώματα φεύγουν

Καταραμένοι αλγόριθμοι! Κάμερες θα μάς παρακολουθούν συνέχεια και αλγόριθμοι θα αποφασίζουν αν είμαστε εγκληματίες.

Ένα ρεπορτάζ του περιοδικού Atlantic ότι το Minority Report και το Person of Interest είναι πολύ κοντά στο να γίνουν πραγματικότητα και οι μηχανές θα μας παρακολουθούν και θα αποφασίζουν αν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε μια «εγκληματική πράξη» πριν ακόμη την εκτελέσουμε.


 
Ξεχάστε την «ελευθερία της βούλησης» της σκέψης, και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ίδρωσες και έχεις ταχυπαλμία; Είσαι εγκηματίας.

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ εξελίσει εδώ και καιρό το FAST, που σημαίνει Future Attribute Screening Technology ή ελληνιστί Τεχνολογία Παρακολούθησης Μελλοντικών Χαρακτηριστικών.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα λογισμικό που αξιοποιώντας το υλικό από κάμερες και άλλους αισθητήρες συνεκτιμά στοιχεία τη φυσικής κατάστασης και της συμπεριφοράς ενός ατόμου, όπως η ταχυπαλμία, η κίνηση των ματιών, η σωματική θερμοκρασία, τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του προσώπου και οι κινήσεις του σώματος.

Μέσω συγκεκριμένων αλγορίθμων υποτίθεται ότι προσδιορίζει την στατιστική πιθανότητα το άτομο υπό εξέταση να έχει κακές προθέσεις και είναι πολύ πιθανό να το δείτε σε ένα αεροδρόμιο της περιοχής σας, όπως γράφει ο συντάκτης.

Αν σκεφτεί κανείς ότι σύμφωνα με άλλο άρθρο στο Nature τα αρχικά ποσοστά «επιτυχίας» στην πειραματική έρευνα ήταν της τάξης του 70%, μπορεί να καταλάβει γιατί το περιοδικό «προειδοποιεί« για ένα ακόμη βήμα προς ένα απολυταρχικό καθεστώς με μανδύα δημοκρατίας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου