Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Τα μυστικά των αυτοεκπληρούμενων προφητειών





Ο Πυγμαλίων, στην Μυθολογία, ήταν ένας εξαίρετος γλύπτης. Αν και ήταν μισογύνης, έφτιαξε ένα γυναικείο άγαλμα, το οποίο ήταν εξαιρετικά όμορφο. Το κοίταζε συνεχώς. Του άρεσε πολύ. Στο τέλος ερωτεύτηκε το άγαλμα και το ωνόμασε Γαλάτεια. Ήθελε το άγαλμα να έχει ζωή. Αλλά φυσικά το άγαλμα δεν ανταπέδιδε τον έρωτά του. Τότε ο Πυγμαλίων προσευχήθηκε στην Θεά Αφροδίτη να ζωντανέψει το άγαλμα. Η Θεά τον λυπήθηκε και ζωντάνεψε την γυναίκα των ονείρων του. Ευλόγησε τον γάμο τους, και η Γαλάτεια του έδωσε ένα παιδί, τον Πάφο, απ’ όπου ωνομάστηκε η ομώνυμη κυπριακή πόλη.



Αυτή η μυθική ιστορία που μας παραδίδει ο Οβίδιος στις Μεταμορφώσεις, παρέχει τον σκελετό για αυτό που αποκαλούν σήμερα οι κοινωνιολόγοι «αυτοεκπληρουμένη προφητεία».

Η αυτοεκπληρουμένη προφητεία είναι μία πρόβλεψη, η οποία όταν δηλωθεί προκαλεί αλληλουχία γεγονότων, τα οποία με την σειρά τους κάνουν την πρόβλεψη πραγματικότητα. Εκπληρώνουν την προφητεία, αλλά στην ουσία η προφητεία αυτοεκπληρώθηκε.

Ο κοινωνιολόγος Robert K. Merton στο βιβλίο του Social Theory and Social Structure, γράφει ότι η αυτοεκπληρουμένη προφητεία στην αρχή είναι ένας λάθος ορισμός της πραγματικότητος, αλλά προκαλεί μία νέα συμπεριφορά του πλήθους, και στο τέλος το πλήθος κάνει πραγματικότητα τον αρχικώς λανθασμένο ορισμό.

Ο κοινωνιολόγος Robert K. Merton βάσισε τον ορισμό του στο θεώρημα Thomas, που λέει ότι «αν οι άνθρωποι ορίσουν κάποιες καταστάσεις ως πραγματικές, ακόμη και αν δεν είναι αληθινές, αυτές οι υποθετικές καταστάσεις έχουν πραγματικές συνέπειες».

Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι δεν αντιδρούν μόνον σε πραγματικές καταστάσεις μέσα στις οποίες βρίσκονται αυτή την στιγμή, αλλά επίσης αντιδρούν και σε ανύπαρκτες καταστάσεις τις οποίες προκαλούν οι προβλέψεις, οι προσδοκίες, οι προφητείες. Ως εκ τούτου η συμπεριφορά των ανθρώπων καθορίζεται πολλάκις από την αντίληψη που έχουν για μία κατάσταση, παρά από την ύπαρξη ή την ανυπαρξία μίας καταστάσεως.

Από την στιγμή που ένας άνθρωπος θεωρήσει ότι μία κατάσταση επίκειται, θα λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις, ασχέτως αν αυτή η κατάσταση επρόκειτο πραγματικώς να συμβεί. Τις περισσότερες φορές δεν επρόκειτο να συμβεί, αλλά την προκαλεί ο ίδιος ο άνθρωπος με τις ενέργειές του.

Ας εξετάσουμε την αυτοεκπληρουμένη προφητεία του Οιδίποδος:

Ο Λάιος έλαβε τον χρησμό ότι ο νεογέννητος υιός του Οιδίπους όταν ενηλικιωθεί, θα τον σκοτώσει. Ο Λάιος για να αποφύγει τον θάνατό του, εγκατάλειψε το βρέφος. Ο μικρός Οιδίπους μεγάλωσε σε μία ανάδοχη οικογένεια. Όταν μεγάλωσε έμαθε ότι θα σκοτώσει τον πατέρα του, αλλά δεν γνώριζε τους αληθινούς γονείς του. Νόμιζε ότι πραγματικοί του γονείς, είναι οι θετοί.

Εγκαταλείπει τους θετούς γονείς του για να μην βγει αληθινός ο χρησμός, και ταξιδεύει προς την Θήβα. Αλλά στον δρόμο πέφτει πάνω στον αληθινό του πατέρα Λάιο, χωρίς να γνωρίζει ποιός είναι. Φιλονικούν και τον σκοτώνει. Έτσι ο χρησμός βγήκε αληθινός, επειδή όλοι οι πρωταγωνιστές του δράματος έκαναν προσπάθειες για να τον εμποδίσουν να βγει αληθινός.

Στην ανάλυσή μας, δεν υπεισέρχεται το μεταφυσικό στοιχείο. Μας απασχολούν μόνον οι πρακτικές συνέπειες από την χρήση αυτοεκπληρουμένων προφητειών.

Οι αυτοεκπληρούμενες προφητείες είναι κατά βάσιν επιθυμίες, προσδοκίες, συγκεκριμένων ανθρώπων, τις οποίες προβάλλουν ως βέβαιο μελλοντικό γεγονός. Σκοπός τους είναι να επηρεάσουν την συμπεριφορά του κοινού, το οποίο στο άκουσμα της προβλέψεως θα ενεργήσει κατά τέτοιο τρόπο, που θα καταστήσει την πρόβλεψη αληθινή.

Κυρίως μας απασχολεί μία συγκεκριμένη πρόβλεψη: Η πρόβλεψη της αλλαγής του δημογραφικού χάρτη της Ελλάδος. Πρώτα θα την αναλύσουμε, ύστερα θα δώσουμε αρκετά παραδείγματα για να κατανοήσει ο Έλλην αναγνώστης την τεχνική της αυτοεκπληρουμένης προφητείας, και στο τέλος θα πούμε πώς δημιουργούμε τις δικές μας αυτοεκπληρούμενες προφητείες ώστε να αντικρούσουμε την ανθελληνική προπαγάνδα.

Έχουμε ακούσει πολλάκις ότι στην Ελλάδα μέχρι το «2030», οι Έλληνες θα είναι 7-8 εκατομμύρια και οι ξένοι θα είναι 10-12 εκατομμύρια. Μάλιστα μία τέτοια στατιστική πρόβλεψη δημοσιεύθηκε από τους φωστήρες του ΟΗΕ. Προβλέπει ότι οι Έλληνες θα είναι μειονότητα στην Ελλάδα του μέλλοντος. Πρόκειται για μισελληνική προπαγάνδα εκφοβισμού των Ελλήνων. Πρόκειται για επιθυμίες μισελληνικών κύκλων του εξωτερικού και του εσωτερικού. Παρουσιάζουν την προσωπική τους επιθυμία ως δήθεν αντικειμενική πρόβλεψη. Δεν υπάρχει τίποτε στην Ιστορία που να μην αναστρέφεται.

Απλώς οι μισέλληνες θεωρούν ότι οι σημερινοί Έλληνες είναι ανόητοι και δεν μπορούν να δουν το εξόφθαλμο προπαγανδιστικό τέχνασμα. Όταν λαμβάνονται συγκεκριμένες πολιτικές ανοικτών συνόρων, όταν νομιμοποιούνται όλοι οι εισβολείς λαθρομετανάστες, όταν χρηματοδοτεί το ρωμέϊκο ψευδοκράτος τις εκτρώσεις των Ελλήνων, ενώ χρηματοδοτεί τις γεννήσεις των αλλοφύλων και αλλοθρήσκων, αν οι Έλληνες δεν αντιδράσουν και δεν καταπνίξουν την μισελληνική προπαγάνδα, φυσικό είναι μία τέτοια πρόβλεψη να καταστεί πραγματικότητα.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η πρόβλεψη είναι αναπόφευκτη, ούτε ότι πρόκειται για φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων. Οι μισέλληνες προσπαθούν να εκφοβίσουν τους Έλληνες για να μην αντιδράσουν. Προσπαθούν να τους πείσουν ότι η εισβολή εκατομμυρίων αλλοφύλων και αλλοθρήσκων είναι αναπόφευκτη, είναι φυσιολογική, είναι συμφέρουσα για τους Έλληνες. Εξαρτάται αποκλειστικώς από τους Έλληνες η διάψευση ή η επαλήθευση των «προφητειών» του εχθρού. Δεν εξαρτάται από τους εχθρούς των Ελλήνων η καταστροφή του Ελληνισμού.

Τα βασικά στοιχεία της αυτοεκπληρουμένης προφητείας είναι η εσχατολογία, η κατηγορηματική διαβεβαίωση, το δήθεν αναπόφευκτο της πορείας των γεγονότων. Όμως πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η αυτοεκπληρουμένη προφητεία ως μηχανισμός επηρεασμού της κοινωνίας/ιστορίας δεν είναι εξ ορισμού κακός ή καλός. Εξαρτάται πώς τον χρησιμοποιούμε.

Για παράδειγμα οι εβραίοι της διασποράς επί 1900 χρόνια εύχοντο «και του χρόνου στην Ιερουσαλήμ», και μία ημέρα έκαναν την επιθυμία τους πραγματικότητα. Το υπόδουλο Ελληνικό Έθνος είχε και έχει την προσδοκία «πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά μας θα γίνουν». Αν δηλαδή επιθυμείς κάτι καλό, και το «προβλέπεις», αυτό θα επηρεάσει την μελλοντική εξέλιξη των γεγονότων συμφώνως προς τις επιθυμίες σου. Τώρα θα αναλύσουμε μία πολύ γνωστή αυτοεκπληρουμένη προφητεία, που κατέστρεψε την Ελληνική οικονομία. Την γνωστή φούσκα του χρηματιστηρίου του «1999». Ο Kenneth Galbraith στο βιβλίο του The great crash 1929, ανέλυσε τον μηχανισμό της αυτοεκπληρουμένης προφητείας στο χρηματιστηριακό πεδίο ως εξής:

Οι «γκουρού» των χρηματιστηρίων, οι οποίοι έχουν συμφέροντα σε συγκεκριμένες μετοχές, δια του οικονομικού Τύπου «προφητεύουν» άνοδο του χρηματιστηρίου. Το ακούει ο πολύς κόσμος, αλλά αδαής στα οικονομικά, και αγοράζει μετοχές. Έτσι εκπληρώνεται η «προφητεία» περί ανόδου του χρηματιστηρίου.

Το αντίστροφο συμβαίνει στην πτώση. Οι «γκουρού» των χρηματιστηρίων εκφράζουν φόβους και ανησυχίες για ενδεχόμενη πτώση του δολλαρίου, για ενεργειακή κρίση, για, για, για...και «προβλέπουν» πτώση του χρηματιστηρίου. Ο κόσμος ακούει τις «προβλέψεις» από τον οικονομικό Τύπο, σπεύδει να πωλήσει τις μετοχές του, και έτσι, άθελά του, κάνει πραγματικότητα την «πρόβλεψη» αυτών που είχαν συμφέρον από την πτώση του χρηματιστηρίου.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι δήθεν προβλέψεις ήταν το τέχνασμα για να μεγαλώσει η αξία των μετοχών που κατείχαν οι επιτήδειοι που διέδιδαν τις φήμες, και για να πέσει η αξία των μετοχών που κατείχε ο αδαής κόσμος. Στην άνοδο οι επιτήδειοι πώλησαν ακριβά τις μετοχές των, και στην πτώση αγόρασαν φθηνά τις μετοχές των αδαών. Έτσι κερδοσκόπησαν και στις δύο περιπτώσεις.

Φυσικά η διάπραξη της απάτης θέλει τέχνη και γνώση της ανθρωπίνου ψυχολογίας, ώστε η δήθεν πρόβλεψη-φούσκα να μπορεί να επαναληφθεί μόλις περάσουν μερικά χρόνια και ξεχαστεί η απάτη, και ο πολύς κόσμος θελήσει να διακινδυνεύσει πάλι τις οικονομίες του.

Οι δήθεν προφήτες των χρηματιστηρίων βασίζονται στην ανθρώπινη απληστία. Ξέρουν ότι οι άνθρωποι είναι άπληστοι και θέλουν το γρήγορο και χωρίς κόπο κέρδος. Επιπλέον δικαιολογούν τα ανεβοκατεβάσματα του χρηματιστηρίου χρησιμοποιώντας απρόσωπους όρους όπως «η αγορά έπεσε», «οι δυνάμεις της αγοράς ωθούν το χρηματιστήριο προς τα πάνω», ώστε να μην τραβούν την προσοχή του λαού επάνω τους.

Όσοι μελετούν πολιτική οικονομία ξέρουν ότι το χρηματιστήριο είναι παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος, δηλαδή ό,τι κερδίζει ένας το χάνουν κάποιοι άλλοι. Ποτέ δεν δημιουργεί πλούτο το χρηματιστήριο. Μεταβιβάζει πλούτο από μία ομάδα ατόμων σε μία άλλη. Εν τούτοις οι «προφήτες» των χρηματιστηρίων αρέσκονται να επαναλαμβάνουν το παραμύθι τους ότι δήθεν το χρηματιστήριο είναι ανεξάρτητο, ότι δήθεν είναι ελεύθερη αγορά. Αλλά οι πάντες ξέρουν ότι το χρηματιστήριο χειραγωγείται.

Και όμως η αυτοεκπληρουμένη προφητεία (=χρηματιστηριακή φούσκα) επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά, με χιλιάδες θύματα. Πού στηρίζεται; Στηρίζεται στην κατηγορηματική διαβεβαίωση, ότι δήθεν το χρηματιστήριο θα ανέβει, ότι δήθεν όλοι το λένε, ότι δήθεν τα οικονομικά στοιχεία είναι εξαιρετικά, ότι δήθεν ξένα κεφάλαια θα εισρεύσουν.

Η χρηματιστηριακή φούσκα στηρίζεται στην αποχή από την πραγματικότητα, ουδείς μελετά τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα. Στηρίζεται στην δύναμη του μιμητισμού όπως την ανέλυσε ο Gabriel Tarde στο βιβλίο του The laws of imitation, η οποία προκαλεί μεταδοτικότητα του «οράματος» των χρηματιστηριακών «προφητών».

Οι ψευδοπροφήτες των χρηματιστηρίων δεν κάνουν προβλέψεις. Εκφράζουν ελπίδες και προσδοκίες με την μορφή προβλέψεων. Όσοι «προφήτες» προβλέπουν άνοδο ή πτώση του χρηματιστηρίου, υπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα. Ενδιαφέρονται αποκλειστικώς για την τιμή των δικών τους μετοχών.

Ο Kenneth Galbraith είπε ότι από την στιγμή που το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα είναι χαοτικό, δηλαδή περιλαμβάνει άπειρες μεταβλητές και βαθμούς ελευθερίας, είναι αδύνατον να προβλέψεις άνοδο ή πτώση του χρηματιστηρίου. Δεν γίνεται να προβλέψεις καν ανοδικές ή πτωτικές τάσεις.

Στην ουσία, είπε ο Galbraith, όλοι αυτοί που διατυμπανίζουν ανόδους ή πτώσεις χρηματιστηρίων, παίρνουν μέρος σε ένα τελετουργικό. Με το να διαβεβαιώνουν ακούραστα ότι η ευημερία θα συνεχιστεί, πιστεύουν ότι όντως έτσι θα καταφέρουν να συνεχιστεί η ευημερία.

Μία τέτοια αυτοεκπληρουμένη προφητεία που ξεφούσκωσε, ήταν αυτά που έγραφε ο δυτικός Τύπος στην δεκαετία του «1980» για την Ιαπωνία, ως παγκόσμια οικονομική δύναμη. Επί καθημερινής βάσεως διαφημίσεις, άρθρα, αναλύσεις, εκθέσεις, για την επικείμενη παγκόσμια οικονομική κυριαρχία των Ιαπωνέζων. Τελικώς από το 1994 η Ιαπωνική οικονομία όχι μόνον βρίσκεται σε σοβαρή κρίση, αλλά υπερκεράστηκε από την Κίνα.

Η κλασική αυτοεκπληρουμένη προφητεία στον τραπεζικό χώρο είναι η φήμη ότι μία υγιής τράπεζα πρόκειται να χρεωκοπήσει. Το ότι η φήμη δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, δεν έχει καμμία σημασία. Όμως τα αποτελέσματα που θα παράγει η φήμη θα επιβεβαιώσουν την φήμη, και ας μην ήταν αληθής εξ αρχής.

Ωρισμένοι πελάτες που θα ακούσουν την φήμη, θα μαζευτούν στην τράπεζα και θα σηκώσουν τις καταθέσεις τους από φόβο μην τις χάσουν. Κάποιοι άλλοι πελάτες που θα τους δουν, θα ρωτήσουν τί συμβαίνει. Μόλις μάθουν την φήμη, θα αρχίσουν και αυτοί να κάνουν αναλήψεις. Σε λίγο θα ξεσπάσει πανικός και όλοι οι πελάτες της τραπέζης θα ζητούν τα χρήματά τους.

Η τράπεζα δεν θα μπορέσει να ικανοποιήσει όλους τους δικαιούχους, είτε διότι μέρος των καταθέσεων το έχει δανείσει και δεν μπορεί να το πάρει πίσω άμεσα, είτε διότι μέρος των καταθέσεων έχει μετατραπεί σε ομόλογα και δεν είναι άμεσα ρευστοποιήσιμο. Το αποτέλεσμα είναι η τράπεζα να χρεωκοπήσει, ενώ αρχικώς η οικονομική της κατάσταση ήταν θετική.

Αυτό το παράδειγμα αποδεικνύει ότι ο ορισμός μίας υποτιθεμένης καταστάσεως ως πραγματικής(εξ αιτίας κάποιας φήμης, προφητείας, προβλέψεως κλπ), προκαλεί αντιδράσεις που επιβεβαιώνουν την αρχική ψευδή πρόβλεψη. Η ψευδής αρχική πρόβλεψη για χρεωκοπία της υγιούς τραπέζης, αν και δεν εστηρίζετο σε οικονομικά δεδομένα, εν τούτοις έγινε πραγματικότητα εξ αιτίας ψυχολογικών παραγόντων.

Οι συλλογικές προφητείες που κυκλοφορούν σε μια κοινωνία, σε μία δεδομένη χρονική στιγμή, είναι μια μορφή τέχνης που διαμορφώνει το μέλλον της κοινωνίας. Αν για παράδειγμα κάποιοι μισέλληνες «προβλέπουν» ότι ο αριθμός των Ελλήνων θα συρρικνωθεί στο μέλλον, τότε όσοι Έλληνες πέσουν θύμα της ανθελληνικής προπαγάνδας, θα απογοητευθούν, θα φοβηθούν, θα μειώσουν τις γεννήσεις, και έτσι άθελά τους θα κάνουν πραγματικότητα την «προφητεία» των εχθρών τους.

Το ίδιο θα γίνει αν κάποιοι μισέλληνες «προβλέπουν» ήττα των Ελλήνων σε μία πολεμική σύρραξη με τους μονοθεϊστές. Όσοι Έλληνες πέσουν θύματα αυτής της ανθελληνικής προπαγάνδας θα φοβηθούν, θα αφοπλιστούν ψυχολογικώς και υλικώς, και ύστερα θα αρχίσουν να εφευρίσκουν δικαιολογίες για την δειλία τους του τύπου «ας συμβιβαστούμε», «οι Αρχαίοι Έλληνες δεν έκαναν θρησκευτικούς πολέμους», «ο Ελληνισμός δεν χωρίζει αλλά ενώνει τους λαούς», και έτσι άθελά τους θα κάνουν την «προφητεία» των εχθρών πραγματικότητα.

Αν κάποιος δεν γνωρίζει την τέχνη της αυτοεκπληρουμένης προφητείας καλύτερα να μην την χρησιμοποιεί, διότι θα σκάσει σαν βόμβα στο πρόσωπό του. Μία τέτοια βόμβα έσκασε στο πρόσωπο των ΗΠΑ με τον Αλ Ζαρκάουϊ, τον γνωστό Ιορδανό τρομοκράτη που σκοτώθηκε προσφάτως στο Ιράκ, αφού πρώτα αποκεφάλισε, βασάνισε, δολοφόνησε χιλιάδες Ιρακινούς, Αμερικανούς, και κάθε εθνικότητος ανθρώπους.

Ωρισμένοι Αμερικανοί πολιτικοί ήθελαν να κατασκευάσουν έναν εχθρό για να αιτιολογήσουν την στρατιωτική εισβολή στο Ιράκ. Ο Αλ Ζαρκάουϊ ήταν γνωστός στις ΗΠΑ πολύ πριν την εισβολή στο Ιράκ. Αλλά όταν δεν βρέθηκαν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, έπρεπε να βρεθεί κάτι άλλο για να δικαιολογηθεί η αμερικανική στρατιωτική παρουσία. Και βρέθηκε ο Αλ Ζαρκάουϊ.

Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ άρχισαν να αναφέρουν συνεχώς ανύπαρκτα τρομοκρατικά του κτυπήματα. Άρχισαν να του αποδίδουν φανταστικές δυνάμεις και ανύπαρκτες ενέργειες. Άθελά τους οι Αμερικανοί πολιτικοί δημιούργησαν μία αυτοεκπληρουμένη προφητεία, διότι πολλοί μουσουλμάνοι έσπευσαν να μιμηθούν τον Αλ Ζαρκάουϊ ή έσπευσαν να πολεμήσουν στο πλευρό του. Είχε αποκτήσει φοβερό γόητρο από την ανόητη προπαγάνδα των Αμερικανών πολιτικών.

Το αποτέλεσμα ήταν ο Αλ Ζαρκάουϊ να αποκτήσει αληθινά τις δυνάμεις που του απέδιδαν αρχικώς οι Αμερικανοί πολιτικοί. Σκότωσε πολλούς Αμερικανούς στρατιώτες, κάτι που δεν θα είχε καταφέρει, αν δεν είχε αποκτήσει τέτοια φήμη χάρις τους Αμερικανούς πολιτικούς.

Την ίδια ανοησία πράττουν οι Αμερικανοί πολιτικοί με την Αλ Κάιντα. Προκειμένου να κατασκευάσουν έναν εχθρό, κάθε τρομοκρατικό κτύπημα το αποδίδουν στην Αλ Κάιντα. Αλλά έτσι σχεδόν αποθεώνουν την Αλ Κάιντα, και αντί να μειώνουν αυξάνουν την δύναμή της, καθώς πολλοί μουσουλμάνοι σπεύδουν να στρατολογηθούν στις τάξεις της.

Οι ναζωραίοι προπαγανδιστές δημιούργησαν και αυτοί την δική τους αυτοεκπληρουμένη προφητεία. Την προφητεία του Μεσσία. Δια της συνεχούς επαναλήψεως ότι κάποτε θα έρθει ένας Μεσσίας να σώσει τον κόσμο, ερεθίστηκε η λαϊκή φαντασία, οι πιό τολμηροί ήθελαν να ενσαρκώσουν την προφητεία, και έτσι στα Αρχαία Χρόνια εμφανίστηκαν όχι εκατοντάδες, αλλά χιλιάδες Μεσσίες.

Και δεν σταμάτησαν στην προφητεία του Μεσσία. Η αγαπημένη φόρμουλα των ναζωραίων είναι η προφητεία περί δήθεν επερχομένης καταστροφής του Κόσμου.

Σήμερα αυτή η αυτοεκπληρουμένη προφητεία δεν ασκεί μεγάλη επιρροή στα πλήθη. Αλλά στον Μεσαίωνα, όποτε άρχιζε μία τέτοια προπαγάνδα εκατοντάδες χιλιάδες άτομα έφευγαν στα βουνά, ολόκληρες πόλεις άδειαζαν, άρχιζαν ομαδικές μετάνοιες, και όλο αυτό το παραλήρημα, κατέληγε να μοιάζει με καταστροφή του Κόσμου.

Αν μάλιστα ενέσκηπτε και κάποιος λοιμός στις πόλεις, αυτό εθεωρείτο απόδειξη της προφητείας. Αν η προφητεία δεν είχε τα ποθούμενα αποτελέσματα, οι ναζωραίοι μετέθεταν χρονικώς την αρχική ημερομηνία καταστροφής του Κόσμου, και ο κύκλος εξαπατήσεως ξανάρχιζε από την αρχή.

Αλλά η πιό αγαπημένη τους αυτοεκπληρουμένη προφητεία είναι αυτή περί δήθεν «Δευτέρας Παρουσίας». Ο Φρειδερίκος Νίτσε είχε αναλύσει αυτή την προπαγανδιστική τεχνική λέγων ότι δια της επαναλήψεως οι ναζωραίοι δημιουργούν ένα όχημα-πρότυπο, πάνω στο οποίο όλο και κάποιος τρελλός θα ανεβεί και θα αυτο-αποκληθεί Μεσσίας. Αν μάλιστα σφάξει μερικά εκατομμύρια αλλοθρήσκων και επικρατήσει η αίρεση, αυτοεκπληρώνεται η προφητεία περί «Δευτέρας Παρουσίας» του Τζεσουά.

Δεν είναι λίγοι οι Αμερικανοί αναλυτές που υπεστήριξαν ότι αυτά που έγραψε ο Σαμουήλ Χάντιγκτον στο βιβλίο του περί «Συγκρούσεως Πολιτισμών», δεν ήταν τίποτε άλλο από ενδόμυχοι πόθοι αμερικανικών ιμπεριαλιστικών κύκλων, που ήθελαν να κατασκευάσουν έναν εχθρό μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος. Και ότι η αρχική πρόβλεψη περί συγκρούσεως Ισλάμ-Δύσεως δεν ήταν τίποτε άλλο από αυτοεκπληρουμένη προφητεία.

Δηλαδή πρώτα κατασκευάστηκε ο εχθρός, μετά έγινε πρόβλεψη για σύγκρουση με τον εχθρό, μετά κατεβλήθησαν προσπάθειες ώστε να οδηγηθούν τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση, και μετά την 11ηΣεπτεμβρίου «2001» ο Αμερικανικός λαός θεώρησε ότι η «προφητεία» του Χάντιγκτον επαληθεύτηκε. Ενώ στην ουσία αυτοεκπληρώθηκε.

Ο νόμος της αυτοεκπληρουμένης προφητείας λέει ότι δημιουργούμε προσδοκίες για κάποιο άτομο. Ύστερα του συμπεριφερόμαστε σύμφωνα με τις προσδοκίες μας. Η συμπεριφορά μας προκαλεί στο άτομο αντιδράσεις σύμφωνες προς τις προσδοκίες μας. Έτσι «ανακαλύπτουμε» ότι η αρχική μας πρόβλεψη βγήκε αληθινή.

Πρόκειται για κλειστό κύκλωμα. Στην ουσία το άτομο ρύθμισε την συμπεριφορά του για να ταιριάξει με τις προσδοκίες μας. Αν δεν τον ενημερώναμε για τις προσδοκίες μας, θα αντιδρούσε διαφορετικώς.
Ένα κλασικό παράδειγμα αυτοεκπληρουμένης προφητείας από τις διαπροσωπικές μας σχέσεις είναι όταν πηγαίνουμε προκατειλημμένοι σε ένα εστιατόριο, και πιστεύουμε ότι δεν θα μας εξυπηρετήσουν καλώς.

Όταν έρχεται ο υπάλληλος να πάρει παραγγελία, του στέλνουμε αρνητικά σήματα με την γλώσσα του σώματος, που κάνουν τον υπάλληλο να μας αντιπαθήσει. Έτσι καθυστερεί ή δεν μας περιποιείται όπως πρέπει, ενώ δεν ήταν αυτή η αρχική του πρόθεση. Μόνοι μας αυτοεκπληρώσαμε την πρόβλεψη ότι δεν μας εξυπηρετήσουν καλώς στο συγκεκριμένο εστιατόριο.

Οι πιό έμπειροι πωλητές προϊόντων ξέρουν καλώς τις αρχές της αυτοεκπληρουμένης προφητείας, στην παγίδα της οποίας πέφτουν οι άπειροι πωλητές. Ο άπειρος πωλητής για κάποιο λόγο πιστεύει ότι αν επισκεφθεί μία περιοχή για να πωλήσει τα προϊόντα του, δεν θα επιτύχει. Δεν βασίζεται σε στατιστικές αναλύσεις, αλλά σε φήμες συναδέλφων, σε δύο-τρεις αποτυχημένες κρούσεις που έκανε στο παρελθόν, και στο ό,τι δεν πιστεύει στην αξία του προϊόντος του.

Έτσι πηγαίνει προκατειλημμένος ότι δεν θα πωλήσει. Επισκέπτεται τους υποψηφίους πελάτες, τους μεταδίδει τον αρνητισμό του με μη-λεκτικά σήματα από το σώμα του, και φυσικά αποτυγχάνει. Αυτοεκπλήρωσε την δική του προφητεία ότι θα αποτύχει στις πωλήσεις. Και απέτυχε.

Το αντίθετο κάνει ο έμπειρος πωλητής. Αυθυποβάλλεται με το να λέει στον εαυτό του ότι θα κάνει καλές πωλήσεις στην συγκεκριμένη περιοχή. Προβλέπει επιτυχίες. Προφητεύει θριάμβους. Και φυσικά όταν έρθει η στιγμή της πωλήσεως η γλώσσα του σώματος ξεχειλίζει από θετική ενέργεια. Ακόμη και ο πιό δύστροπος και αρνητικός πελάτης διαισθάνεται την θετική ενέργεια, και αγοράζει το προϊόν. Ο έμπειρος πωλητής αυτοεκπλήρωσε την δική του προφητεία, και επέτυχε.

Έχουν γίνει πειράματα κοινωνικής ψυχολογίας σε σχολεία όπου λέγεται σε δύο τυχαίους δασκάλους ότι θα αναλάβουν από μία τάξη μαθητών. Στον έναν λένε ότι του δίνουν μία τάξη μαθητών με πολύ έξυπνα παιδιά, και στον άλλον ότι του δίνουν μία τάξη μαθητών με νωθρά και αργόστροφα παιδιά. Οι επικεφαλής του πειράματος με πλάγιο τρόπο μεταφέρουν αυτό το μήνυμα και στους μαθητές, οι οποίοι φυσικά έχουν επιλεγεί εξ αρχής και στις δύο τάξεις να είναι ίσης αποδοτικότητος και νοημοσύνης.

Εν τούτοις μετά την γνωστοποίηση σε δασκάλους και μαθητές των προσδοκιών, ότι δηλαδή η μία τάξη μαθητών είναι καλύτερη από την άλλη, οι μαθητές της προεπιλεχθείσης «καλής» τάξεως αποδίδουν πάνω από τις δυνάμεις τους, και οι μαθητές της προεπιλεχθείσης «κακής» τάξεως αποδίδουν κάτω από τις δυνάμεις τους.

Δηλαδή οι προσδοκίες των ερευνητών επηρέασαν την συμπεριφορά δασκάλων και μαθητών ώστε επαλήθευσαν τις προσδοκίες τους, οι οποίες στηρίχθηκαν εξ αρχής σε ψευδείς πληροφορίες.

Η πολιτική είναι γεμάτη από αυτοεκπληρούμενες προφητείες. Η σημερινή χριστιανική κυβέρνηση, όπως και η προηγουμένη, παρουσιάζει τις επιθυμίες της ως πραγματικότητα. Για παράδειγμα κατασκευάζουν πληρωμένες δημοσκοπήσεις με «καταλληλότερους πρωθυπουργούς», με «πλειοψηφίες πολιτών που επικροτούν τα οικονομικά μέτρα», και με προβλέψεις τύπου «το κόμμα προηγείται στις δημοσκοπήσεις με πέντε μονάδες».

Στόχος είναι να θεωρήσουν οι ψηφοφόροι ως πραγματικότητα τις επιθυμίες του προπαγανδιστικού επιτελείου της χριστιανικής κυβερνήσεως. Και όταν έρθει η ώρα των εκλογών να ψηφίσουν τον «καταλληλότερο πρωθυπουργό». Αν γίνει αυτό, θα παρουσιαστούν τα παπαγαλάκια της χριστιανικής κυβερνήσεως να πανηγυρίσουν για την (αυτο)εκπλήρωση της προφητείας (διάβαζε δημοσκοπήσεως) περί «καταλληλότερου πρωθυπουργού».

Ας θυμόμαστε ότι η αυτοεκπλήρωση της προφητείας συμβαίνει ασχέτως της αληθείας ή του ψεύδους που εμπεριείχε η προφητεία. Αν δημιουργήσουμε προσδοκίες, και τις διαδώσουμε στα πλήθη, τα πλήθη θα ρυθμίσουν την συμπεριφορά τους κατά τέτοιο τρόπο ώστε να επαληθεύσουν τις προσδοκίες μας.

Αυτό το κοινωνιολογικό δόγμα πρέπει να το δουν θετικώς οι Έλληνες. Να συνειδητοποιήσουν την τρομακτική δύναμη που εμπεριέχει η αυτοεκπληρουμένη προφητεία ως προπαγανδιστικό όπλο στον Ιερό Πόλεμο του Ελληνισμού. Αρκετοί Έλληνες δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι μπορούν να επηρεάσουν την συμπεριφορά των εχθρών του Ελληνισμού, με την διάδοση προσδοκιών, φημών, προφητειών, δημοσκοπήσεων, προβλέψεων, που θα ρυθμίσουν την συμπεριφορά του εχθρού κατά τέτοιο τρόπο ώστε να επαληθεύσει τις Ελληνικές προφητείες.

Αλλά αυτό ακριβώς κάνουν οι εχθροί εναντίον μας. Προβλέπουν ότι οι Έλληνες θα καταστούν μειονότητα στην Πατρίδα τους. Αυτού του είδους οι προβλέψεις έχουν σχεδιαστεί ειδικώς για να υποβάλλουν στους Έλληνες συμπεριφορές που θα οδηγήσουν στο να καταστούν μειονότητα μέσα στην Ελλάδα. Δηλαδή οι εχθροί των Ελλήνων θέλουν οι ίδιοι οι Έλληνες να εκπληρώσουν την εχθρική προφητεία.

Αφού ξέρουμε πιά ότι οι συλλογικές προφητείες καθορίζουν την συμπεριφορά του πλήθους, αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να προβλέπουμε την συρρίκνωση των αλλοφύλων και αλλοθρήσκων εχθρών του Ελληνισμού. Φυσικά δεν είναι τόσο απλό το ζήτημα της εξοντώσεως των εχθρών μας. Πρώτα όμως πρέπει να γνωρίζουμε την βασική θεωρία.

Δεν έχει σημασία αν αυτή την στιγμή δεν έχουμε την υλική δύναμη να τους καταστρέψουμε. Ούτε έχει σημασία ότι την δεδομένη χρονική στιγμή οι εχθροί αντί να συρρικνώνωνται, αυξάνονται. Αυτό που έχει σημασία είναι να ορίσουμε αυτή την επιθυμία ως πραγματική κατάσταση. Να την διαδώσουμε στις Ελληνικές και μη-Ελληνικές μάζες. Και μία ημέρα θα γίνει πραγματικότητα. Θα αυτοεκπληρωθεί η προφητεία μας επειδή η συμπεριφορά Ελλήνων και μη-Ελλήνων θα επηρεαστεί από την προπαγάνδα μας, και θα ρυθμίσουν την συμπεριφορά τους κατά τέτοιο τρόπο που θα εκπληρώσει την προφητεία μας.

Το πρόβλημά μας είναι η ανίχνευση των αιτίων της παρακμής του Ελληνικού Πολιτισμού. Δύο κορυφαίοι μελετητές, ο Arnold Toynbee στο έργο του A study of history, και ο Oswald Spengler στο έργο του The decline of the West, δίνουν δύο διαφορετικές απαντήσεις.

Ο Spengler μιλά με απαισιοδοξία για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια των πολιτισμών, και τους παραλληλίζει με έναν ζωντανό οργανισμό που κάποτε γερνά. Έτσι θεωρεί δεδομένο ότι ένας πολιτισμός θα καταστραφεί. Θεωρεί αναπόφευκτη την διάλυση λόγω εξωτερικών αιτίων. Ο Toynbee από την πλευρά του δίνει την σωστή, κατά την άποψή μας, απάντηση. Θεωρεί ότι τις περισσότερες φορές ένας πολιτισμός καταστρέφεται λόγω εσωτερικών αιτίων. Θεωρεί ότι οι πολιτισμοί δεν έχουν ημερομηνία λήξεως εκ των προτέρων.

Αυτό συμβαίνει και με τους Έλληνες στο ζήτημα της δημογραφικής τους συρρικνώσεως. Δεν είναι αναπόφευκτο και μη-αντιστρέψιμο γεγονός η μετατροπή τους σε μειονότητα μέσα στην Ελλάδα, όπως προσδοκούν οι μισέλληνες. Πρέπει και μπορούμε ανά πάσα στιγμή να αντιστρέφουμε τις «προβλέψεις» και τις «προφητείες» των εχθρών μας.

Στο ζήτημα της λαθρομεταναστεύσεως, αφού απαλλοτριώσουμε τους όρους οικογενειακή επανένωση, πρόσφυγες, μετανάστες, ανοικτά σύνορα, ελευθερία διακινήσεως προσώπων, τις κάνουμε να σημαίνουν το εντελώς αντίστροφο. Δηλαδή φυγή από την Ελλάδα, και όχι εγκατάσταση στην Ελλάδα. Μετά ενισχύουμε τον μύθο με στοιχεία εσχατολογίας και αναποφεύκτου.

Δημιουργούμε αυτοεκπληρούμενες προφητείες ότι στην Ελλάδα μέχρι το «2030» οι Έλληνες θα είναι 20 εκατομμύρια, και ότι οι αλλόφυλοι και αλλόθρησκοι λαθρομετανάστες θα είναι 10 χιλιάδες.

Καθώς υποχρεώνουμε τους αλλοφύλους και αλλοθρήσκους να μεταναστεύσουν στην πατρίδα τους, επαναλαμβάνουμε ακούραστα ότι «Ε, και τί να κάνουμε τώρα; αφού έτσι είναι τα πράγματα. Δεν θέλουν να τους κρατήσουμε εδώ, δεν μπορούμε να κλείσουμε τα σύνορα και να τους απαγορεύσουμε την έξοδο, δεν μπορούμε να γίνουμε χώρα-φρούριο, τώρα με την παγκοσμιοποίηση δεν γίνεται να μένουν σε έναν τόπο, αυτό σημαίνει νέα εποχή, έτσι είναι η διεθνής συγκυρία, αυτό μας επιβάλλουν οι κοινοτικές οδηγίες, έτσι δείχνουν όλες οι στατιστικές, κλπ».

Μιλάμε με εσχατολογία, με κατηγορηματική διαβεβαίωση για το μέλλον, για το πεπρωμένο. Προβλέπουμε αναπόφευκτη έξοδο και μετανάστευση εκατομμυρίων αλλοφύλων και αλλοθρήσκων από την Ελλάδα. Προβάλλουμε στατιστικές που δείχνουν δημογραφική συρρίκνωση των μη-Ελλήνων. Προφητεύουμε δημογραφική έκρηξη των Ελλήνων.

Καθώς περνά ο καιρός και αλλάζει η συμπεριφορά Ελλήνων και μη-Ελλήνων, θα αποκτάμε όλο και περισσότερη δύναμη. Πρώτα ιδεολογική και ύστερα υλική δύναμη. Κάποια στιγμή θα απαγορευτούν οι εκτρώσεις και επιμειξίες στους Έλληνες, και θα επιβληθούν οι εκτρώσεις και οι επιμειξίες στους μη-Έλληνες. Και τότε τα ουρλιαχτά μας θα σχίσουν τους Ουρανούς, διότι (αυτο)εκπληρώθηκαν οι προφητείες...

Όταν οι Έλληνες ξαναμάθουν την τέχνη της κατασκευής ονείρων που γνώριζαν καλώς οι Αρχαίοι Πρόγονοι, όταν μάθουν να υποβάλλουν στους εχθρούς τους υποτιθέμενες καταστάσεις ως πραγματικές, τότε οι εχθροί των Ελλήνων θα συντονιστούν με το όραμα της δικής τους καταστροφής. Και θα το πραγματοποιήσουν χωρίς τον παραμικρό δισταγμό.


Ο Πυγμαλίων, στην Μυθολογία, ήταν ένας εξαίρετος γλύπτης. Αν και ήταν μισογύνης, έφτιαξε ένα γυναικείο άγαλμα, το οποίο ήταν εξαιρετικά όμορφο. Το κοίταζε συνεχώς. Του άρεσε πολύ. Στο τέλος ερωτεύτηκε το άγαλμα και το ωνόμασε Γαλάτεια. Ήθελε το άγαλμα να έχει ζωή. Αλλά φυσικά το άγαλμα δεν ανταπέδιδε τον έρωτά του. Τότε ο Πυγμαλίων προσευχήθηκε στην Θεά Αφροδίτη να ζωντανέψει το άγαλμα. Η Θεά τον λυπήθηκε και ζωντάνεψε την γυναίκα των ονείρων του. Ευλόγησε τον γάμο τους, και η Γαλάτεια του έδωσε ένα παιδί, τον Πάφο, απ’ όπου ωνομάστηκε η ομώνυμη κυπριακή πόλη.
Αυτή η μυθική ιστορία που μας παραδίδει ο Οβίδιος στις Μεταμορφώσεις, παρέχει τον σκελετό για αυτό που αποκαλούν σήμερα οι κοινωνιολόγοι «αυτοεκπληρουμένη προφητεία».
Η αυτοεκπληρουμένη προφητεία είναι μία πρόβλεψη, η οποία όταν δηλωθεί προκαλεί αλληλουχία γεγονότων, τα οποία με την σειρά τους κάνουν την πρόβλεψη πραγματικότητα. Εκπληρώνουν την προφητεία, αλλά στην ουσία η προφητείααυτοεκπληρώθηκε.
Ο κοινωνιολόγος Robert K. Merton στο βιβλίο του Social Theory and Social Structure, γράφει ότι η αυτοεκπληρουμένη προφητεία στην αρχή είναι ένας λάθος ορισμός της πραγματικότητος, αλλά προκαλεί μία νέα συμπεριφορά του πλήθους, και στο τέλος το πλήθος κάνει πραγματικότητα τον αρχικώς λανθασμένο ορισμό.
Ο κοινωνιολόγος Robert K. Merton βάσισε τον ορισμό του στο θεώρημα Thomas, που λέει ότι «αν οι άνθρωποι ορίσουν κάποιες καταστάσεις ως πραγματικές, ακόμη και αν δεν είναι αληθινές, αυτές οι υποθετικές καταστάσεις έχουν πραγματικές συνέπειες».
Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι δεν αντιδρούν μόνον σε πραγματικές καταστάσεις μέσα στις οποίες βρίσκονται αυτή την στιγμή, αλλά επίσης αντιδρούν και σε ανύπαρκτες καταστάσεις τις οποίες προκαλούν οι προβλέψεις, οι προσδοκίες, οι προφητείες. Ως εκ τούτου η συμπεριφορά των ανθρώπων καθορίζεται πολλάκις από την αντίληψη που έχουν για μία κατάσταση, παρά από την ύπαρξη ή την ανυπαρξία μίας καταστάσεως.
Από την στιγμή που ένας άνθρωπος θεωρήσει ότι μία κατάσταση επίκειται, θα λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις, ασχέτως αν αυτή η κατάσταση επρόκειτο πραγματικώς να συμβεί. Τις περισσότερες φορές δεν επρόκειτο να συμβεί, αλλά την προκαλεί ο ίδιος ο άνθρωπος με τις ενέργειές του.
Ας εξετάσουμε την αυτοεκπληρουμένη προφητεία του Οιδίποδος:
Ο Λάιος έλαβε τον χρησμό ότι ο νεογέννητος υιός του Οιδίπους όταν ενηλικιωθεί, θα τον σκοτώσει. Ο Λάιος για να αποφύγει τον θάνατό του, εγκατάλειψε το βρέφος. Ο μικρός Οιδίπους μεγάλωσε σε μία ανάδοχη οικογένεια. Όταν μεγάλωσε έμαθε ότι θα σκοτώσει τον πατέρα του, αλλά δεν γνώριζε τους αληθινούς γονείς του. Νόμιζε ότι πραγματικοί του γονείς, είναι οι θετοί.
Εγκαταλείπει τους θετούς γονείς του για να μην βγει αληθινός ο χρησμός, και ταξιδεύει προς την Θήβα. Αλλά στον δρόμο πέφτει πάνω στον αληθινό του πατέρα Λάιο, χωρίς να γνωρίζει ποιός είναι. Φιλονικούν και τον σκοτώνει. Έτσι ο χρησμός βγήκε αληθινός, επειδή όλοι οι πρωταγωνιστές του δράματος έκαναν προσπάθειες για να τον εμποδίσουν να βγει αληθινός.
Στην ανάλυσή μας, δεν υπεισέρχεται το μεταφυσικό στοιχείο. Μας απασχολούν μόνον οι πρακτικές συνέπειες από την χρήση αυτοεκπληρουμένων προφητειών.
Οι αυτοεκπληρούμενες προφητείες είναι κατά βάσιν επιθυμίες, προσδοκίες, συγκεκριμένων ανθρώπων, τις οποίες προβάλλουν ως βέβαιο μελλοντικό γεγονός. Σκοπός τους είναι να επηρεάσουν την συμπεριφορά του κοινού, το οποίο στο άκουσμα της προβλέψεως θα ενεργήσει κατά τέτοιο τρόπο, που θα καταστήσει την πρόβλεψη αληθινή.
Κυρίως μας απασχολεί μία συγκεκριμένη πρόβλεψη: Η πρόβλεψη της αλλαγής του δημογραφικού χάρτη της Ελλάδος. Πρώτα θα την αναλύσουμε, ύστερα θα δώσουμε αρκετά παραδείγματα για να κατανοήσει ο Έλλην αναγνώστης την τεχνική της αυτοεκπληρουμένης προφητείας, και στο τέλος θα πούμε πώς δημιουργούμε τις δικές μας αυτοεκπληρούμενες προφητείες ώστε να αντικρούσουμε την ανθελληνική προπαγάνδα.
Έχουμε ακούσει πολλάκις ότι στην Ελλάδα μέχρι το «2030», οι Έλληνες θα είναι 7-8 εκατομμύρια και οι ξένοι θα είναι 10-12 εκατομμύρια. Μάλιστα μία τέτοια στατιστική πρόβλεψη δημοσιεύθηκε από τους φωστήρες του ΟΗΕ. Προβλέπει ότι οι Έλληνες θα είναι μειονότητα στην Ελλάδα του μέλλοντος. Πρόκειται για μισελληνική προπαγάνδα εκφοβισμού των Ελλήνων. Πρόκειται για επιθυμίες μισελληνικών κύκλων του εξωτερικού και του εσωτερικού. Παρουσιάζουν την προσωπική τους επιθυμία ως δήθεν αντικειμενική πρόβλεψη. Δεν υπάρχει τίποτε στην Ιστορία που να μην αναστρέφεται.
Απλώς οι μισέλληνες θεωρούν ότι οι σημερινοί Έλληνες είναι ανόητοι και δεν μπορούν να δουν το εξόφθαλμο προπαγανδιστικό τέχνασμα. Όταν λαμβάνονται συγκεκριμένες πολιτικές ανοικτών συνόρων, όταν νομιμοποιούνται όλοι οι εισβολείς λαθρομετανάστες, όταν χρηματοδοτεί το ρωμέϊκο ψευδοκράτος τις εκτρώσεις των Ελλήνων, ενώ χρηματοδοτεί τις γεννήσεις των αλλοφύλων και αλλοθρήσκων, αν οι Έλληνες δεν αντιδράσουν και δεν καταπνίξουν την μισελληνική προπαγάνδα, φυσικό είναι μία τέτοια πρόβλεψη να καταστεί πραγματικότητα.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η πρόβλεψη είναι αναπόφευκτη, ούτε ότι πρόκειται για φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων. Οι μισέλληνες προσπαθούν να εκφοβίσουν τους Έλληνες για να μην αντιδράσουν. Προσπαθούν να τους πείσουν ότι η εισβολή εκατομμυρίων αλλοφύλων και αλλοθρήσκων είναι αναπόφευκτη, είναι φυσιολογική, είναι συμφέρουσα για τους Έλληνες. Εξαρτάται αποκλειστικώς από τους Έλληνες η διάψευση ή η επαλήθευση των «προφητειών» του εχθρού. Δεν εξαρτάται από τους εχθρούς των Ελλήνων η καταστροφή του Ελληνισμού.
Τα βασικά στοιχεία της αυτοεκπληρουμένης προφητείας είναι η εσχατολογία, η κατηγορηματική διαβεβαίωση, το δήθεν αναπόφευκτο της πορείας των γεγονότων. Όμως πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η αυτοεκπληρουμένη προφητεία ως μηχανισμός επηρεασμού της κοινωνίας/ιστορίας δεν είναι εξ ορισμού κακός ή καλός. Εξαρτάται πώς τον χρησιμοποιούμε.
Για παράδειγμα οι εβραίοι της διασποράς επί 1900 χρόνια εύχοντο «και του χρόνου στην Ιερουσαλήμ», και μία ημέρα έκαναν την επιθυμία τους πραγματικότητα. Το υπόδουλο Ελληνικό Έθνος είχε και έχει την προσδοκία «πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά μας θα γίνουν». Αν δηλαδή επιθυμείς κάτι καλό, και το «προβλέπεις», αυτό θα επηρεάσει την μελλοντική εξέλιξη των γεγονότων συμφώνως προς τις επιθυμίες σου. Τώρα θα αναλύσουμε μία πολύ γνωστή αυτοεκπληρουμένη προφητεία, που κατέστρεψε την Ελληνική οικονομία. Την γνωστή φούσκα του χρηματιστηρίου του «1999». Ο Kenneth Galbraith στο βιβλίο του The great crash 1929, ανέλυσε τον μηχανισμό της αυτοεκπληρουμένης προφητείας στο χρηματιστηριακό πεδίο ως εξής:
Οι «γκουρού» των χρηματιστηρίων, οι οποίοι έχουν συμφέροντα σε συγκεκριμένες μετοχές, δια του οικονομικού Τύπου «προφητεύουν» άνοδο του χρηματιστηρίου. Το ακούει ο πολύς κόσμος, αλλά αδαής στα οικονομικά, και αγοράζει μετοχές. Έτσι εκπληρώνεται η «προφητεία» περί ανόδου του χρηματιστηρίου.
Το αντίστροφο συμβαίνει στην πτώση. Οι «γκουρού» των χρηματιστηρίων εκφράζουν φόβους και ανησυχίες για ενδεχόμενη πτώση του δολλαρίου, για ενεργειακή κρίση, για, για, για...και «προβλέπουν» πτώση του χρηματιστηρίου. Ο κόσμος ακούει τις «προβλέψεις» από τον οικονομικό Τύπο, σπεύδει να πωλήσει τις μετοχές του, και έτσι, άθελά του, κάνει πραγματικότητα την «πρόβλεψη» αυτών που είχαν συμφέρον από την πτώση του χρηματιστηρίου.
Και στις δύο περιπτώσεις, οι δήθεν προβλέψεις ήταν το τέχνασμα για να μεγαλώσει η αξία των μετοχών που κατείχαν οι επιτήδειοι που διέδιδαν τις φήμες, και για να πέσει η αξία των μετοχών που κατείχε ο αδαής κόσμος. Στην άνοδο οι επιτήδειοι πώλησαν ακριβά τις μετοχές των, και στην πτώση αγόρασαν φθηνά τις μετοχές των αδαών. Έτσι κερδοσκόπησαν και στις δύο περιπτώσεις.
Φυσικά η διάπραξη της απάτης θέλει τέχνη και γνώση της ανθρωπίνου ψυχολογίας, ώστε η δήθεν πρόβλεψη-φούσκα να μπορεί να επαναληφθεί μόλις περάσουν μερικά χρόνια και ξεχαστεί η απάτη, και ο πολύς κόσμος θελήσει να διακινδυνεύσει πάλι τις οικονομίες του.
Οι δήθεν προφήτες των χρηματιστηρίων βασίζονται στην ανθρώπινη απληστία. Ξέρουν ότι οι άνθρωποι είναι άπληστοι και θέλουν το γρήγορο και χωρίς κόπο κέρδος. Επιπλέον δικαιολογούν τα ανεβοκατεβάσματα του χρηματιστηρίου χρησιμοποιώντας απρόσωπους όρους όπως «η αγορά έπεσε», «οι δυνάμεις της αγοράς ωθούν το χρηματιστήριο προς τα πάνω», ώστε να μην τραβούν την προσοχή του λαού επάνω τους.
Όσοι μελετούν πολιτική οικονομία ξέρουν ότι το χρηματιστήριο είναι παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος, δηλαδή ό,τι κερδίζει ένας το χάνουν κάποιοι άλλοι. Ποτέ δεν δημιουργεί πλούτο το χρηματιστήριο. Μεταβιβάζει πλούτο από μία ομάδα ατόμων σε μία άλλη. Εν τούτοις οι «προφήτες» των χρηματιστηρίων αρέσκονται να επαναλαμβάνουν το παραμύθι τους ότι δήθεν το χρηματιστήριο είναι ανεξάρτητο, ότι δήθεν είναι ελεύθερη αγορά. Αλλά οι πάντες ξέρουν ότι το χρηματιστήριο χειραγωγείται.
Και όμως η αυτοεκπληρουμένη προφητεία (=χρηματιστηριακή φούσκα) επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά, με χιλιάδες θύματα. Πού στηρίζεται; Στηρίζεται στην κατηγορηματική διαβεβαίωση, ότι δήθεν το χρηματιστήριο θα ανέβει, ότι δήθεν όλοι το λένε, ότι δήθεν τα οικονομικά στοιχεία είναι εξαιρετικά, ότι δήθεν ξένα κεφάλαια θα εισρεύσουν.
Η χρηματιστηριακή φούσκα στηρίζεται στην αποχή από την πραγματικότητα, ουδείς μελετά τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα. Στηρίζεται στην δύναμη του μιμητισμού όπως την ανέλυσε ο Gabriel Tarde στο βιβλίο του The laws of imitation, η οποία προκαλεί μεταδοτικότητα του «οράματος» των χρηματιστηριακών «προφητών».
Οι ψευδοπροφήτες των χρηματιστηρίων δεν κάνουν προβλέψεις. Εκφράζουν ελπίδες και προσδοκίες με την μορφή προβλέψεων. Όσοι «προφήτες» προβλέπουν άνοδο ή πτώση του χρηματιστηρίου, υπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα. Ενδιαφέρονται αποκλειστικώς για την τιμή των δικών τους μετοχών.
Ο Kenneth Galbraith είπε ότι από την στιγμή που το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα είναι χαοτικό, δηλαδή περιλαμβάνει άπειρες μεταβλητές και βαθμούς ελευθερίας, είναι αδύνατον να προβλέψεις άνοδο ή πτώση του χρηματιστηρίου. Δεν γίνεται να προβλέψεις καν ανοδικές ή πτωτικές τάσεις.
Στην ουσία, είπε ο Galbraith, όλοι αυτοί που διατυμπανίζουν ανόδους ή πτώσεις χρηματιστηρίων, παίρνουν μέρος σε ένα τελετουργικό. Με το να διαβεβαιώνουν ακούραστα ότι η ευημερία θα συνεχιστεί, πιστεύουν ότι όντως έτσι θα καταφέρουν να συνεχιστεί η ευημερία.
Μία τέτοια αυτοεκπληρουμένη προφητεία που ξεφούσκωσε, ήταν αυτά που έγραφε ο δυτικός Τύπος στην δεκαετία του «1980» για την Ιαπωνία, ως παγκόσμια οικονομική δύναμη. Επί καθημερινής βάσεως διαφημίσεις, άρθρα, αναλύσεις, εκθέσεις, για την επικείμενη παγκόσμια οικονομική κυριαρχία των Ιαπωνέζων. Τελικώς από το 1994 η Ιαπωνική οικονομία όχι μόνον βρίσκεται σε σοβαρή κρίση, αλλά υπερκεράστηκε από την Κίνα.
Η κλασική αυτοεκπληρουμένη προφητεία στον τραπεζικό χώρο είναι η φήμη ότι μία υγιής τράπεζα πρόκειται να χρεωκοπήσει. Το ότι η φήμη δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, δεν έχει καμμία σημασία. Όμως τα αποτελέσματα που θα παράγει η φήμη θα επιβεβαιώσουν την φήμη, και ας μην ήταν αληθής εξ αρχής.
Ωρισμένοι πελάτες που θα ακούσουν την φήμη, θα μαζευτούν στην τράπεζα και θα σηκώσουν τις καταθέσεις τους από φόβο μην τις χάσουν. Κάποιοι άλλοι πελάτες που θα τους δουν, θα ρωτήσουν τί συμβαίνει. Μόλις μάθουν την φήμη, θα αρχίσουν και αυτοί να κάνουν αναλήψεις. Σε λίγο θα ξεσπάσει πανικός και όλοι οι πελάτες της τραπέζης θα ζητούν τα χρήματά τους.
Η τράπεζα δεν θα μπορέσει να ικανοποιήσει όλους τους δικαιούχους, είτε διότι μέρος των καταθέσεων το έχει δανείσει και δεν μπορεί να το πάρει πίσω άμεσα, είτε διότι μέρος των καταθέσεων έχει μετατραπεί σε ομόλογα και δεν είναι άμεσα ρευστοποιήσιμο. Το αποτέλεσμα είναι η τράπεζα να χρεωκοπήσει, ενώ αρχικώς η οικονομική της κατάσταση ήταν θετική.
Αυτό το παράδειγμα αποδεικνύει ότι ο ορισμός μίας υποτιθεμένης καταστάσεως ως πραγματικής(εξ αιτίας κάποιας φήμης, προφητείας, προβλέψεως κλπ), προκαλεί αντιδράσεις που επιβεβαιώνουν την αρχική ψευδή πρόβλεψη. Η ψευδής αρχική πρόβλεψη για χρεωκοπία της υγιούς τραπέζης, αν και δεν εστηρίζετο σε οικονομικά δεδομένα, εν τούτοις έγινε πραγματικότητα εξ αιτίας ψυχολογικών παραγόντων.
Οι συλλογικές προφητείες που κυκλοφορούν σε μια κοινωνία, σε μία δεδομένη χρονική στιγμή, είναι μια μορφή τέχνης που διαμορφώνει το μέλλον της κοινωνίας. Αν για παράδειγμα κάποιοι μισέλληνες «προβλέπουν» ότι ο αριθμός των Ελλήνων θα συρρικνωθεί στο μέλλον, τότε όσοι Έλληνες πέσουν θύμα της ανθελληνικής προπαγάνδας, θα απογοητευθούν, θα φοβηθούν, θα μειώσουν τις γεννήσεις, και έτσι άθελά τους θα κάνουν πραγματικότητα την «προφητεία» των εχθρών τους.
Το ίδιο θα γίνει αν κάποιοι μισέλληνες «προβλέπουν» ήττα των Ελλήνων σε μία πολεμική σύρραξη με τους μονοθεϊστές. Όσοι Έλληνες πέσουν θύματα αυτής της ανθελληνικής προπαγάνδας θα φοβηθούν, θα αφοπλιστούν ψυχολογικώς και υλικώς, και ύστερα θα αρχίσουν να εφευρίσκουν δικαιολογίες για την δειλία τους του τύπου «ας συμβιβαστούμε», «οι Αρχαίοι Έλληνες δεν έκαναν θρησκευτικούς πολέμους», «ο Ελληνισμός δεν χωρίζει αλλά ενώνει τους λαούς», και έτσι άθελά τους θα κάνουν την «προφητεία» των εχθρών πραγματικότητα.
Αν κάποιος δεν γνωρίζει την τέχνη της αυτοεκπληρουμένης προφητείας καλύτερα να μην την χρησιμοποιεί, διότι θα σκάσει σαν βόμβα στο πρόσωπό του. Μία τέτοια βόμβα έσκασε στο πρόσωπο των ΗΠΑ με τον Αλ Ζαρκάουϊ, τον γνωστό Ιορδανό τρομοκράτη που σκοτώθηκε προσφάτως στο Ιράκ, αφού πρώτα αποκεφάλισε, βασάνισε, δολοφόνησε χιλιάδες Ιρακινούς, Αμερικανούς, και κάθε εθνικότητος ανθρώπους.
Ωρισμένοι Αμερικανοί πολιτικοί ήθελαν να κατασκευάσουν έναν εχθρό για να αιτιολογήσουν την στρατιωτική εισβολή στο Ιράκ. Ο Αλ Ζαρκάουϊ ήταν γνωστός στις ΗΠΑ πολύ πριν την εισβολή στο Ιράκ. Αλλά όταν δεν βρέθηκαν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, έπρεπε να βρεθεί κάτι άλλο για να δικαιολογηθεί η αμερικανική στρατιωτική παρουσία. Και βρέθηκε ο Αλ Ζαρκάουϊ.
Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ άρχισαν να αναφέρουν συνεχώς ανύπαρκτα τρομοκρατικά του κτυπήματα. Άρχισαν να του αποδίδουν φανταστικές δυνάμεις και ανύπαρκτες ενέργειες. Άθελά τους οι Αμερικανοί πολιτικοί δημιούργησαν μία αυτοεκπληρουμένη προφητεία, διότι πολλοί μουσουλμάνοι έσπευσαν να μιμηθούν τον Αλ Ζαρκάουϊ ή έσπευσαν να πολεμήσουν στο πλευρό του. Είχε αποκτήσει φοβερό γόητρο από την ανόητη προπαγάνδα των Αμερικανών πολιτικών.
Το αποτέλεσμα ήταν ο Αλ Ζαρκάουϊ να αποκτήσει αληθινά τις δυνάμεις που του απέδιδαν αρχικώς οι Αμερικανοί πολιτικοί. Σκότωσε πολλούς Αμερικανούς στρατιώτες, κάτι που δεν θα είχε καταφέρει, αν δεν είχε αποκτήσει τέτοια φήμη χάρις τους Αμερικανούς πολιτικούς.
Την ίδια ανοησία πράττουν οι Αμερικανοί πολιτικοί με την Αλ Κάιντα. Προκειμένου να κατασκευάσουν έναν εχθρό, κάθε τρομοκρατικό κτύπημα το αποδίδουν στην Αλ Κάιντα. Αλλά έτσι σχεδόν αποθεώνουν την Αλ Κάιντα, και αντί να μειώνουν αυξάνουν την δύναμή της, καθώς πολλοί μουσουλμάνοι σπεύδουν να στρατολογηθούν στις τάξεις της.
Οι ναζωραίοι προπαγανδιστές δημιούργησαν και αυτοί την δική τους αυτοεκπληρουμένη προφητεία. Την προφητεία του Μεσσία. Δια της συνεχούς επαναλήψεως ότι κάποτε θα έρθει ένας Μεσσίας να σώσει τον κόσμο, ερεθίστηκε η λαϊκή φαντασία, οι πιό τολμηροί ήθελαν να ενσαρκώσουν την προφητεία, και έτσι στα Αρχαία Χρόνια εμφανίστηκαν όχι εκατοντάδες, αλλά χιλιάδες Μεσσίες.
Και δεν σταμάτησαν στην προφητεία του Μεσσία. Η αγαπημένη φόρμουλα των ναζωραίων είναι η προφητεία περί δήθεν επερχομένης καταστροφής του Κόσμου.
Σήμερα αυτή η αυτοεκπληρουμένη προφητεία δεν ασκεί μεγάλη επιρροή στα πλήθη. Αλλά στον Μεσαίωνα, όποτε άρχιζε μία τέτοια προπαγάνδα εκατοντάδες χιλιάδες άτομα έφευγαν στα βουνά, ολόκληρες πόλεις άδειαζαν, άρχιζαν ομαδικές μετάνοιες, και όλο αυτό το παραλήρημα, κατέληγε να μοιάζει με καταστροφή του Κόσμου.
Αν μάλιστα ενέσκηπτε και κάποιος λοιμός στις πόλεις, αυτό εθεωρείτο απόδειξη της προφητείας. Αν η προφητεία δεν είχε τα ποθούμενα αποτελέσματα, οι ναζωραίοι μετέθεταν χρονικώς την αρχική ημερομηνία καταστροφής του Κόσμου, και ο κύκλος εξαπατήσεως ξανάρχιζε από την αρχή.
Αλλά η πιό αγαπημένη τους αυτοεκπληρουμένη προφητεία είναι αυτή περί δήθεν «Δευτέρας Παρουσίας». Ο Φρειδερίκος Νίτσε είχε αναλύσει αυτή την προπαγανδιστική τεχνική λέγων ότι δια της επαναλήψεως οι ναζωραίοι δημιουργούν ένα όχημα-πρότυπο, πάνω στο οποίο όλο και κάποιος τρελλός θα ανεβεί και θα αυτο-αποκληθεί Μεσσίας. Αν μάλιστα σφάξει μερικά εκατομμύρια αλλοθρήσκων και επικρατήσει η αίρεση, αυτοεκπληρώνεται η προφητεία περί «Δευτέρας Παρουσίας» του Τζεσουά.
Δεν είναι λίγοι οι Αμερικανοί αναλυτές που υπεστήριξαν ότι αυτά που έγραψε ο Σαμουήλ Χάντιγκτον στο βιβλίο του περί «Συγκρούσεως Πολιτισμών», δεν ήταν τίποτε άλλο από ενδόμυχοι πόθοι αμερικανικών ιμπεριαλιστικών κύκλων, που ήθελαν να κατασκευάσουν έναν εχθρό μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος. Και ότι η αρχική πρόβλεψη περί συγκρούσεως Ισλάμ-Δύσεως δεν ήταν τίποτε άλλο από αυτοεκπληρουμένη προφητεία.
Δηλαδή πρώτα κατασκευάστηκε ο εχθρός, μετά έγινε πρόβλεψη για σύγκρουση με τον εχθρό, μετά κατεβλήθησαν προσπάθειες ώστε να οδηγηθούν τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση, και μετά την 11ηΣεπτεμβρίου «2001» ο Αμερικανικός λαός θεώρησε ότι η «προφητεία» του Χάντιγκτον επαληθεύτηκε. Ενώ στην ουσία αυτοεκπληρώθηκε.
Ο νόμος της αυτοεκπληρουμένης προφητείας λέει ότι δημιουργούμε προσδοκίες για κάποιο άτομο. Ύστερα του συμπεριφερόμαστε σύμφωνα με τις προσδοκίες μας. Η συμπεριφορά μας προκαλεί στο άτομο αντιδράσεις σύμφωνες προς τις προσδοκίες μας. Έτσι «ανακαλύπτουμε» ότι η αρχική μας πρόβλεψη βγήκε αληθινή.
Πρόκειται για κλειστό κύκλωμα. Στην ουσία το άτομο ρύθμισε την συμπεριφορά του για να ταιριάξει με τις προσδοκίες μας. Αν δεν τον ενημερώναμε για τις προσδοκίες μας, θα αντιδρούσε διαφορετικώς.
Ένα κλασικό παράδειγμα αυτοεκπληρουμένης προφητείας από τις διαπροσωπικές μας σχέσεις είναι όταν πηγαίνουμε προκατειλημμένοι σε ένα εστιατόριο, και πιστεύουμε ότι δεν θα μας εξυπηρετήσουν καλώς.
Όταν έρχεται ο υπάλληλος να πάρει παραγγελία, του στέλνουμε αρνητικά σήματα με την γλώσσα του σώματος, που κάνουν τον υπάλληλο να μας αντιπαθήσει. Έτσι καθυστερεί ή δεν μας περιποιείται όπως πρέπει, ενώ δεν ήταν αυτή η αρχική του πρόθεση. Μόνοι μας αυτοεκπληρώσαμε την πρόβλεψη ότι δεν μας εξυπηρετήσουν καλώς στο συγκεκριμένο εστιατόριο.
Οι πιό έμπειροι πωλητές προϊόντων ξέρουν καλώς τις αρχές της αυτοεκπληρουμένης προφητείας, στην παγίδα της οποίας πέφτουν οι άπειροι πωλητές. Ο άπειρος πωλητής για κάποιο λόγο πιστεύει ότι αν επισκεφθεί μία περιοχή για να πωλήσει τα προϊόντα του, δεν θα επιτύχει. Δεν βασίζεται σε στατιστικές αναλύσεις, αλλά σε φήμες συναδέλφων, σε δύο-τρεις αποτυχημένες κρούσεις που έκανε στο παρελθόν, και στο ό,τι δεν πιστεύει στην αξία του προϊόντος του.
Έτσι πηγαίνει προκατειλημμένος ότι δεν θα πωλήσει. Επισκέπτεται τους υποψηφίους πελάτες, τους μεταδίδει τον αρνητισμό του με μη-λεκτικά σήματα από το σώμα του, και φυσικά αποτυγχάνει. Αυτοεκπλήρωσε την δική του προφητεία ότι θα αποτύχει στις πωλήσεις. Και απέτυχε.
Το αντίθετο κάνει ο έμπειρος πωλητής. Αυθυποβάλλεται με το να λέει στον εαυτό του ότι θα κάνει καλές πωλήσεις στην συγκεκριμένη περιοχή. Προβλέπει επιτυχίες. Προφητεύει θριάμβους. Και φυσικά όταν έρθει η στιγμή της πωλήσεως η γλώσσα του σώματος ξεχειλίζει από θετική ενέργεια. Ακόμη και ο πιό δύστροπος και αρνητικός πελάτης διαισθάνεται την θετική ενέργεια, και αγοράζει το προϊόν. Ο έμπειρος πωλητής αυτοεκπλήρωσε την δική του προφητεία, και επέτυχε.
Έχουν γίνει πειράματα κοινωνικής ψυχολογίας σε σχολεία όπου λέγεται σε δύο τυχαίους δασκάλους ότι θα αναλάβουν από μία τάξη μαθητών. Στον έναν λένε ότι του δίνουν μία τάξη μαθητών με πολύ έξυπνα παιδιά, και στον άλλον ότι του δίνουν μία τάξη μαθητών με νωθρά και αργόστροφα παιδιά. Οι επικεφαλής του πειράματος με πλάγιο τρόπο μεταφέρουν αυτό το μήνυμα και στους μαθητές, οι οποίοι φυσικά έχουν επιλεγεί εξ αρχής και στις δύο τάξεις να είναι ίσης αποδοτικότητος και νοημοσύνης.
Εν τούτοις μετά την γνωστοποίηση σε δασκάλους και μαθητές των προσδοκιών, ότι δηλαδή η μία τάξη μαθητών είναι καλύτερη από την άλλη, οι μαθητές της προεπιλεχθείσης «καλής» τάξεως αποδίδουν πάνω από τις δυνάμεις τους, και οι μαθητές της προεπιλεχθείσης «κακής» τάξεως αποδίδουν κάτω από τις δυνάμεις τους.
Δηλαδή οι προσδοκίες των ερευνητών επηρέασαν την συμπεριφορά δασκάλων και μαθητών ώστε επαλήθευσαν τις προσδοκίες τους, οι οποίες στηρίχθηκαν εξ αρχής σε ψευδείς πληροφορίες.
Η πολιτική είναι γεμάτη από αυτοεκπληρούμενες προφητείες. Η σημερινή χριστιανική κυβέρνηση, όπως και η προηγουμένη, παρουσιάζει τις επιθυμίες της ως πραγματικότητα. Για παράδειγμα κατασκευάζουν πληρωμένες δημοσκοπήσεις με «καταλληλότερους πρωθυπουργούς», με «πλειοψηφίες πολιτών που επικροτούν τα οικονομικά μέτρα», και με προβλέψεις τύπου «το κόμμα προηγείται στις δημοσκοπήσεις με πέντε μονάδες».
Στόχος είναι να θεωρήσουν οι ψηφοφόροι ως πραγματικότητα τις επιθυμίες του προπαγανδιστικού επιτελείου της χριστιανικής κυβερνήσεως. Και όταν έρθει η ώρα των εκλογών να ψηφίσουν τον «καταλληλότερο πρωθυπουργό». Αν γίνει αυτό, θα παρουσιαστούν τα παπαγαλάκια της χριστιανικής κυβερνήσεως να πανηγυρίσουν για την (αυτο)εκπλήρωση της προφητείας (διάβαζε δημοσκοπήσεως) περί «καταλληλότερου πρωθυπουργού».
Ας θυμόμαστε ότι η αυτοεκπλήρωση της προφητείας συμβαίνει ασχέτως της αληθείας ή του ψεύδους που εμπεριείχε η προφητεία. Αν δημιουργήσουμε προσδοκίες, και τις διαδώσουμε στα πλήθη, τα πλήθη θα ρυθμίσουν την συμπεριφορά τους κατά τέτοιο τρόπο ώστε να επαληθεύσουν τις προσδοκίες μας.
Αυτό το κοινωνιολογικό δόγμα πρέπει να το δουν θετικώς οι Έλληνες. Να συνειδητοποιήσουν την τρομακτική δύναμη που εμπεριέχει η αυτοεκπληρουμένη προφητεία ως προπαγανδιστικό όπλο στον Ιερό Πόλεμο του Ελληνισμού. Αρκετοί Έλληνες δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι μπορούν να επηρεάσουν την συμπεριφορά των εχθρών του Ελληνισμού, με την διάδοση προσδοκιών, φημών, προφητειών, δημοσκοπήσεων, προβλέψεων, που θα ρυθμίσουν την συμπεριφορά του εχθρού κατά τέτοιο τρόπο ώστε να επαληθεύσει τις Ελληνικές προφητείες.
Αλλά αυτό ακριβώς κάνουν οι εχθροί εναντίον μας. Προβλέπουν ότι οι Έλληνες θα καταστούν μειονότητα στην Πατρίδα τους. Αυτού του είδους οι προβλέψεις έχουν σχεδιαστεί ειδικώς για να υποβάλλουν στους Έλληνες συμπεριφορές που θα οδηγήσουν στο να καταστούν μειονότητα μέσα στην Ελλάδα. Δηλαδή οι εχθροί των Ελλήνων θέλουν οι ίδιοι οι Έλληνες να εκπληρώσουν την εχθρική προφητεία.
Αφού ξέρουμε πιά ότι οι συλλογικές προφητείες καθορίζουν την συμπεριφορά του πλήθους, αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να προβλέπουμε την συρρίκνωση των αλλοφύλων και αλλοθρήσκων εχθρών του Ελληνισμού. Φυσικά δεν είναι τόσο απλό το ζήτημα της εξοντώσεως των εχθρών μας. Πρώτα όμως πρέπει να γνωρίζουμε την βασική θεωρία.
Δεν έχει σημασία αν αυτή την στιγμή δεν έχουμε την υλική δύναμη να τους καταστρέψουμε. Ούτε έχει σημασία ότι την δεδομένη χρονική στιγμή οι εχθροί αντί να συρρικνώνωνται, αυξάνονται. Αυτό που έχει σημασία είναι να ορίσουμε αυτή την επιθυμία ως πραγματική κατάσταση. Να την διαδώσουμε στις Ελληνικές και μη-Ελληνικές μάζες. Και μία ημέρα θα γίνει πραγματικότητα. Θα αυτοεκπληρωθεί η προφητεία μας επειδή η συμπεριφορά Ελλήνων και μη-Ελλήνων θα επηρεαστεί από την προπαγάνδα μας, και θα ρυθμίσουν την συμπεριφορά τους κατά τέτοιο τρόπο που θα εκπληρώσει την προφητεία μας.
Το πρόβλημά μας είναι η ανίχνευση των αιτίων της παρακμής του Ελληνικού Πολιτισμού. Δύο κορυφαίοι μελετητές, ο Arnold Toynbee στο έργο του A study of history, και ο Oswald Spengler στο έργο του The decline of the West, δίνουν δύο διαφορετικές απαντήσεις.
Ο Spengler μιλά με απαισιοδοξία για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια των πολιτισμών, και τους παραλληλίζει με έναν ζωντανό οργανισμό που κάποτε γερνά. Έτσι θεωρεί δεδομένο ότι ένας πολιτισμός θα καταστραφεί. Θεωρεί αναπόφευκτη την διάλυση λόγω εξωτερικών αιτίων. Ο Toynbee από την πλευρά του δίνει την σωστή, κατά την άποψή μας, απάντηση. Θεωρεί ότι τις περισσότερες φορές ένας πολιτισμός καταστρέφεται λόγω εσωτερικών αιτίων. Θεωρεί ότι οι πολιτισμοί δεν έχουν ημερομηνία λήξεως εκ των προτέρων.
Αυτό συμβαίνει και με τους Έλληνες στο ζήτημα της δημογραφικής τους συρρικνώσεως. Δεν είναι αναπόφευκτο και μη-αντιστρέψιμο γεγονός η μετατροπή τους σε μειονότητα μέσα στην Ελλάδα, όπως προσδοκούν οι μισέλληνες. Πρέπει και μπορούμε ανά πάσα στιγμή να αντιστρέφουμε τις «προβλέψεις» και τις «προφητείες» των εχθρών μας.
Στο ζήτημα της λαθρομεταναστεύσεως, αφού απαλλοτριώσουμε τους όρους οικογενειακή επανένωση, πρόσφυγες, μετανάστες, ανοικτά σύνορα, ελευθερία διακινήσεως προσώπων, τις κάνουμε να σημαίνουν το εντελώς αντίστροφο. Δηλαδή φυγή από την Ελλάδα, και όχι εγκατάσταση στην Ελλάδα. Μετά ενισχύουμε τον μύθο με στοιχεία εσχατολογίας και αναποφεύκτου.
Δημιουργούμε αυτοεκπληρούμενες προφητείες ότι στην Ελλάδα μέχρι το «2030» οι Έλληνες θα είναι 20 εκατομμύρια, και ότι οι αλλόφυλοι και αλλόθρησκοι λαθρομετανάστες θα είναι 10 χιλιάδες.
Καθώς υποχρεώνουμε τους αλλοφύλους και αλλοθρήσκους να μεταναστεύσουν στην πατρίδα τους, επαναλαμβάνουμε ακούραστα ότι «Ε, και τί να κάνουμε τώρα; αφού έτσι είναι τα πράγματα. Δεν θέλουν να τους κρατήσουμε εδώ, δεν μπορούμε να κλείσουμε τα σύνορα και να τους απαγορεύσουμε την έξοδο, δεν μπορούμε να γίνουμε χώρα-φρούριο, τώρα με την παγκοσμιοποίηση δεν γίνεται να μένουν σε έναν τόπο, αυτό σημαίνει νέα εποχή, έτσι είναι η διεθνής συγκυρία, αυτό μας επιβάλλουν οι κοινοτικές οδηγίες, έτσι δείχνουν όλες οι στατιστικές, κλπ».
Μιλάμε με εσχατολογία, με κατηγορηματική διαβεβαίωση για το μέλλον, για το πεπρωμένο. Προβλέπουμε αναπόφευκτη έξοδο και μετανάστευση εκατομμυρίων αλλοφύλων και αλλοθρήσκων από την Ελλάδα. Προβάλλουμε στατιστικές που δείχνουν δημογραφική συρρίκνωση των μη-Ελλήνων. Προφητεύουμε δημογραφική έκρηξη των Ελλήνων.
Καθώς περνά ο καιρός και αλλάζει η συμπεριφορά Ελλήνων και μη-Ελλήνων, θα αποκτάμε όλο και περισσότερη δύναμη. Πρώτα ιδεολογική και ύστερα υλική δύναμη. Κάποια στιγμή θα απαγορευτούν οι εκτρώσεις και επιμειξίες στους Έλληνες, και θα επιβληθούν οι εκτρώσεις και οι επιμειξίες στους μη-Έλληνες. Και τότε τα ουρλιαχτά μας θα σχίσουν τους Ουρανούς, διότι (αυτο)εκπληρώθηκαν οι προφητείες...
Όταν οι Έλληνες ξαναμάθουν την τέχνη της κατασκευής ονείρων που γνώριζαν καλώς οι Αρχαίοι Πρόγονοι, όταν μάθουν να υποβάλλουν στους εχθρούς τους υποτιθέμενες καταστάσεις ως πραγματικές, τότε οι εχθροί των Ελλήνων θα συντονιστούν με το όραμα της δικής τους καταστροφής. Και θα το πραγματοποιήσουν χωρίς τον παραμικρό δισταγμό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου