Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Υψηλή επιφυλακή για έκρηξεις ηφαιστείων (Γουατεμάλα - Ινδονησία - Νήσοι Μαριάνες)





29, Νοεμβρίου του 2012 - Προειδοποίηση για τους ανθρώπους που ζουν κοντά στο ηφαίστειο Santiaguito (Σάντα Μαρία), στη Γουατεμάλα, λοφία του καπνού και τέφρας που εκπέμπεται από τον κρατήρα καλύπτει τις γύρω κοινοτήτες, τα σπίτια και τα αυτοκίνητα έχουν γίνει γκρι.

Το ηφαίστειο της Santa María είναι ένα μεγάλο ενεργό ηφαίστειο στην Western Highlands της Γουατεμάλας, κοντά στην πόλη της Quetzaltenango.



Το Σάντα Μαρία είναι μέρος της Sierra Madre , όπου μια σειρά από ηφαίστεια, κατά μήκος του δυτικού άκρου της Γουατεμάλας, χωρίζονται από τον Ειρηνικό με μια μεγάλη πεδιάδα. Τα ηφαίστεια σχηματίστηκαν από την καταβύθιση της πλάκας Cocos κάτω από την πλάκα της Καραϊβικής .

Ινδονησία


Το Όρος Lokon βρίσκεται στη Βόρεια Sulawesi στην Ινδονησία εξερράγη πάλι και άφησε τέφρα έως και 3,5 χλμ ψηλά στον ουρανό. Ο επικεφαλής της Εθνικής Ηφαιστειολογίας ανέφερε ότι η έκρηξη έγινε στις 10.05 π.μ. τοπική ώρα (0205 GMT) και ότι οργανισμός έχει ζητήσει από τους ανθρώπους που ζουν κοντά στον κρατήρα για να παραμείνουν σε εγρήγορση.

Έχουμε εκδώσει προειδοποίηση για τους ανθρώπους που ζουν σε ακτίνα 2,5 χιλιομέτρων από τον κρατήρα. Στις 11 Νοεμβρίου, το ηφαίστειο είχε ήδη εκφράσει τις προθέσεις του και με τις εκρήξεις του τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού.

Μαριάνες Νήσοι


29, Νοεμβρίου, 2012 - Μαριάνες Νήσοι - Μια έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα παρατηρήθηκε από την Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης CNMI, μέσα από δορυφορικές εικόνες από της 24 Νοέμβρη 2012, μέχρι σήμερα. Το ηφαίστειο εκπέμπει σύννεφα ατμού και αερίου, και η παρουσία ενός νέφους αερίου δεν υποδηλώνει αναγκαστικά έκρηξη και δραστηριότητα, αλλά επίκειται σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες.

Το ηφαίστειο Pagan δεν ελέγχεται με όργανα από το έδαφος και η μόνη πηγή πληροφοριών είναι η δορυφορική παρατήρηση ή περιστασιακές εκθέσεις των παρατηρητών που επισκέπτονται το νησί. Ακόμα κι ένας ισχυρός σεισμός καταγράφηκε χθες στις 17:34 τοπική ώρα. Το μέγεθος του ήταν 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, και βρίσκεται περίπου 45 χιλιόμετρα (27 μίλια) νότια του Pagan, στις Βόρειες Μαριάνες και 276 χιλιόμετρα (171 μίλια) βόρεια της Σαϊπάν, Νησιά Βόρειας Μαριάνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου